Biuletyn Informacyjny dla Służb Ekonomiczno - Finansowych nr 1 (936) z dnia 1.01.2017

Podział spółki kapitałowej i sukcesja a podatek od nieruchomości - odpowiedź na interpelację poselską

Po podziale spółki kapitałowej przez wydzielenie na podstawie art. 529 § 1 pkt 4 Kodeksu spółek handlowych, podatek od nieruchomości, do którego zapłaty była zobowiązana spółka dzielona, nie staje się przedmiotem sukcesji na podstawie art. 93c Ordynacji podatkowej.

(odpowiedź sekretarza stanu w Ministerstwie Finansów z 8 listopada 2016 r. na interpelację poselską nr 6845)

Przedmiotem interpelacji było wyjaśnienie kwestii, która ze spółek biorących udział w podziale spółki kapitałowej jest w świetle art. 93c Ordynacji podatkowej uprawniona i zobowiązana do rozliczania podatku od nieruchomości za okres sprzed dnia podziału. Chodziło o podział przez wydzielenie zorganizowanej części przedsiębiorstwa ze spółki dzielonej do spółki przejmującej, w trybie art. 529 § 1 pkt 4 K.s.h., zgodnie z którym podział może zostać dokonany przez przeniesienie części majątku spółki dzielonej na istniejącą spółkę lub na spółkę nowo zawiązaną (podział przez wydzielenie).

W odpowiedzi na tę interpelację sekretarz stanu w Ministerstwie Finansów (dalej: MF) wyjaśnił, że podziela pogląd wyrażony przez WSA w Krakowie w wyroku z 21 lipca 2016 r., sygn. akt I SA/Kr 502/16, iż w przypadku podziału przez wydzielenie decydujące znaczenie ma okoliczność, czy dane prawo lub obowiązek powstało i istniało przed dniem wydzielenia. Wynika to z literalnej wykładni art. 93c Ordynacji podatkowej, zgodnie z którym sukcesji podlegają prawa i obowiązki "pozostające" w związku z przydzielonymi spółce przejmującej składnikami majątku. W przepisie tym ustawodawca posłużył się czasem teraźniejszym, a zatem nie odnosi się on do praw i obowiązków, które "pozostawały" w związku z danymi składnikami majątku przed dniem wydzielenia. W konsekwencji, jeżeli dane prawo bądź obowiązek powstało przed dniem wydzielenia lub dotyczy okresu poprzedzającego podział, powinno być rozliczone w tym właśnie czasie.

MF wyjaśnił, że w związku z podziałem na podstawie art. 529 § 1 pkt 4 K.s.h., spółka kapitałowa nie traci swojej podmiotowości prawnej, a jedynie zmniejsza swój majątek o część, która jest przenoszona do innego podmiotu; nie traci zatem bytu prawnego. Wobec tego podatek od nieruchomości nie staje się przedmiotem sukcesji.

Także prawo do skorygowania uprzednio złożonej deklaracji (art. 81 § 1 Ordynacji podatkowej) jest związane z osobą podatnika, a tym samym również po podziale przez wydzielenie, do dokonania korekty deklaracji złożonych przez spółkę dzieloną, za okres poprzedzający wydzielenie, będzie zobowiązana wyłącznie ta spółka.

Podsumowując MF stwierdził, że po podziale przez wydzielenie, na podstawie art. 93c i art. 93d Ordynacji podatkowej, nie są przedmiotem sukcesji następujące prawa i obowiązki:

• prawo do stwierdzenia nadpłaty w podatku od nieruchomości i otrzymania jej zwrotu za okres sprzed podziału, w tym wynikające z decyzji organu podatkowego,

• obowiązek zapłaty zobowiązania podatkowego za okres sprzed podziału, w tym wynikającego z decyzji organu podatkowego,

• prawo i obowiązek dokonywania korekt deklaracji za okres sprzed podziału.

Końcowo MF stwierdził, że aktualnie brak jest jednolitej linii orzeczniczej w kwestii skutków podatkowych podziału spółki kapitałowej, niemniej orzecznictwo sądów administracyjnych w tej kwestii jest na bieżąco monitorowane.

www.KodeksSpolek.pl - Łączenie i podział spółek:

Indeks Księgowań - Księgowanie od A do Z
GOFIN NEWS - mobilna aplikacja dla Księgowych!

listopad 2017