Gazeta Podatkowa nr 62 (1519) z dnia 2.08.2018

Połączenie spółek bez PCC

Spółka z o.o. planuje przejąć zależną spółkę z o.o. W tym celu zostanie przeprowadzona uproszczona procedura połączenia spółek. Czy w takim przypadku należy rozliczyć PCC?

NIE. Spółki kapitałowe mogą się łączyć między sobą. Co do zasady, połączenie przez przejęcie wiąże się z podwyższeniem kapitału zakładowego spółki przejmującej. Jednak spółka dominująca może przejąć spółkę zależną korzystając z uproszczeń procedury, m.in. bez podwyższenia kapitału zakładowego zgodnie z art. 515 § 1 K.s.h.

Łączenie spółek bez podwyższenia kapitału zakładowego nie stanowi czynności objętej regulacjami ustawy o PCC. W świetle jej przepisów za zmianę umowy spółki podlegającą opodatkowaniu PCC uważane jest bowiem łączenie spółek, jeżeli jego wynikiem jest podwyższenie kapitału zakładowego spółki kapitałowej. Nawet jednak wówczas, gdy dochodzi do połączenia spółki z o.o. ze spółką z o.o., tj. spółek kapitałowych, to nie trzeba rozliczać PCC ze względu na wyłączenie z art. 2 pkt 6 lit. a) ustawy o PCC (Dz. U. z 2017 r. poz. 1150). Na jego podstawie umowy spółki i ich zmiany związane z łączeniem spółek kapitałowych nie podlegają PCC (por. m.in. interpretację indywidualną Dyrektora KIS z dnia 26 maja 2017 r., nr 0111-KDIB4.4014.53.2017.1.BD).

www.KodeksSpolek.pl - Łączenie i podział spółek:

grudzień 2018