Gazeta Podatkowa nr 33 (1595) z dnia 25.04.2019

Połączenie spółki jawnej z komandytową

Wspólnicy spółki jawnej są jednocześnie komandytariuszami spółki komandytowej. Chcieliby jednak, aby spółki te zostały połączone. Czy może dojść do takiego połączenia?

TAK, ale tylko w drodze utworzenia spółki kapitałowej. Spółki osobowe mogą łączyć się z kapitałowymi i między sobą. Jednak w przypadku połączenia spółki osobowej z kapitałową spółka osobowa nie może być spółką przejmującą albo spółką nowo zawiązaną. Natomiast gdy spółki osobowe mają się łączyć między sobą, jest to możliwe tylko przez zawiązanie spółki kapitałowej (art. 491 § 2 K.s.h.).

Nie może się łączyć spółka w likwidacji, która rozpoczęła podział majątku, ani spółka w upadłości.

Połączenie przez zawiązanie spółki kapitałowej spowoduje, że przejdzie na nią majątek wszystkich łączących się spółek za udziały lub akcje nowej spółki (art. 492 § 1 pkt 2 K.s.h., zob. także art. 495-496 K.s.h.). O skutkach połączenia na gruncie ustawy o pdop wypowiedział się Dyrektor KIS w interpretacji indywidualnej z dnia 4 lutego 2019 r., nr 0111-KDIB2-1.4010.423.2018.2.BKD.

Natomiast łączące się spółki osobowe zostaną rozwiązane, bez przeprowadzenia postępowania likwidacyjnego, w dniu wykreślenia z rejestru. Połączenie nastąpi z dniem wpisania spółki kapitałowej do KRS. Wpis ten wywoła także skutek wykreślenia spółek łączących się. Będzie to dzień połączenia.

Spółka nowo zawiązana wstąpi z dniem połączenia we wszystkie prawa i obowiązki spółek łączących się.

www.KodeksSpolek.pl - Łączenie i podział spółek:

wrzesień 2019