Gazeta Podatkowa nr 14 (1680) z dnia 17.02.2020

Podział spółki kapitałowej przez wydzielenie bez PCC

Przeniesienie części majątku spółki dzielonej na istniejącą spółkę (podział przez wydzielenie), w ramach którego dojdzie do podwyższenia kapitału zakładowego spółki przejmującej, przeprowadzone w ramach procedury przewidzianej przepisem art. 529 § 1 pkt 4 Kodeksu spółek handlowych, nie podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych.

O CO PYTAŁ PODATNIK?

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, jako spółka przejmująca, ma zamiar uczestniczyć w reorganizacji innej polskiej spółki kapitałowej, która ma polegać na jej podziale przez przeniesienie do spółki przejmującej części majątku spółki dzielonej (podział przez wydzielenie). W ramach planowanego podziału, w związku z przeniesieniem do spółki części majątku spółki dzielonej, dojdzie do podwyższenia kapitału zakładowego spółki przejmującej.

Z uwagi na zamiar podjęcia wyżej wskazanych działań, spółka przejmująca, której kapitał zakładowy zostanie na ich skutek podwyższony, zadała organowi podatkowemu pytanie, czy po jej stronie powstanie obowiązek podatkowy na gruncie ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych. Zdaniem spółki obowiązek podatkowy nie powstanie.

ZDANIEM DYREKTORA KIS:

Organ podatkowy uznał stanowisko wnioskującej spółki za prawidłowe. W interpretacji wskazano, że zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 lit. k) i pkt 2 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych - podatkowi temu podlegają umowy spółki oraz zmiany tych umów, jeżeli powodują one podwyższenie podstawy opodatkowania podatkiem od czynności cywilnoprawnych, z zastrzeżeniem ust. 3 pkt 4 przywołanego przepisu. Stosownie do art. 1 ust. 3 pkt 3 ustawy o PCC - w przypadku umowy spółki za zmianę umowy uważa się m.in. przekształcenie lub łączenie spółek, jeżeli ich wynikiem jest zwiększenie majątku spółki osobowej lub podwyższenie kapitału zakładowego spółki kapitałowej.

Zgodnie z art. 529 § 1 pkt 4 Kodeksu spółek handlowych podział spółki kapitałowej może być dokonany m.in. przez przeniesienie części majątku spółki dzielonej na istniejącą spółkę lub spółkę nowo zawiązaną (podział przez wydzielenie).

Organ podkreślił, że opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych podlegają umowy spółki oraz zmiany tych umów literalnie wymienione w art. 1 ust. 3 ustawy o PCC. Do zakresu zmian umowy spółki podlegających opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych nie kwalifikują się zatem podziały spółek.

Mając na uwadze przywołane powyżej przepisy, organ stwierdził, że podział spółki dzielonej przez wydzielenie, przeprowadzony w ramach procedury przewidzianej przepisem art. 529 § 1 pkt 4 K.s.h., nie będzie czynnością podlegającą opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych. Czynność ta nie mieści się bowiem w katalogu określonym w art. 1 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, w szczególności nie stanowi też zmiany umowy spółki w rozumieniu tej ustawy. Tym samym podwyższenie kapitału zakładowego spółki przejmującej, które nastąpi na skutek przeniesienia na nią części majątku spółki dzielonej, nie będzie podlegać opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych.

(interpretacja indywidualna Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 29 listopada 2019 r., nr 0111-KDIB2-2.4014.216.2019.1.MZ)

www.KodeksSpolek.pl - Łączenie i podział spółek:

wrzesień 2020

• zapewnienia prawidłowego działania serwisów (utrzymania sesji),

• analizy statystyk ruchu i reklam w serwisach,

• zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych.

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

Aby móc wyświetlać spersonalizowane reklamy dopasowane do Pani/Pana zainteresowań w związku z odwiedzaniem niniejszego serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne (nie ma obowiązku jej udzielenia).

W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych w związku z możliwością wyświetlenia reklam dopasowanych do Pani/Pana zainteresowań poprzez kliknięcie w przycisk „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody.