Gazeta Podatkowa nr 50 (1404) z dnia 22.06.2017

Połączenie spółek kapitałowych bez PCC

Spółka z o.o. planuje połączenie z inną spółką z o.o. Jedna ze spółek przejmie drugą. W tym celu kapitał zakładowy spółki przejmującej zostanie podwyższony o określoną wartość metodą łączenia udziałów. Czy operacja ta będzie podlegać opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych?

Spółki kapitałowe mogą się łączyć między sobą. Połączenie może nastąpić m.in. przez przeniesienie całego majątku spółki (przejmowanej) na inną spółkę (przejmującą) za udziały lub akcje, które spółka przejmująca wydaje wspólnikom spółki przejmowanej (art. 492 § 1 pkt 1 K.s.h.).

Połączenie następuje z dniem wpisania połączenia do KRS. Wpis ten wywołuje skutek wykreślenia spółki przejmowanej, z uwzględnieniem art. 507 K.s.h. Spółka przejmowana zostanie rozwiązana, bez przeprowadzenia postępowania likwidacyjnego, w dniu wykreślenia z rejestru. Co do zasady, połączenie przez przejęcie wiąże się z podwyższeniem kapitału zakładowego spółki przejmującej (a contrario art. 515 K.s.h.).

Na gruncie ustawy o PCC łączenie spółek powodujące podwyższenie kapitału zakładowego uważa się za zmianę umowy spółki podlegającą opodatkowaniu. Jednakże art. 2 pkt 6 lit. a) ustawy o PCC (Dz. U. z 2017 r. poz. 1150) stanowi, że umowy spółki i ich zmiany związane z łączeniem spółek kapitałowych nie podlegają podatkowi. Czynność ta zatem jest wyłączona spod opodatkowania. Potwierdził to niedawno Dyrektor KIS w interpretacji indywidualnej z dnia 26 maja 2017 r., nr 0111-KDIB4.4014.53.2017.1.BD. Wcześniej stanowisko takie zaprezentował Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach interpretacji indywidualnej z dnia 18 lipca 2016 r., nr IBPB-2-1/4514-300/16/MZ. Podkreślił, że art. 2 pkt 6 ustawy o PCC wskazuje na wyjątkowe przypadki, w których umowy spółki i ich zmiany są wyłączone z opodatkowania podatkiem od czynności cywilnoprawnych.

www.KodeksSpolek.pl - Łączenie i podział spółek:

wrzesień 2017