Gazeta Podatkowa nr 54 (1304) z dnia 7.07.2016

Przeprowadzenie podziału spółki nie podlega PCC

Nasza spółka z o.o. zostanie podzielona w ten sposób, że połowa jej majątku stanowiąca zorganizowaną część przedsiębiorstwa zostanie przeniesiona na inną spółkę. Czy zwiększenie majątku spółki przejmującej podlega PCC?

Przeprowadzenie podziału spółki nie podlega PCC
rys. Przeprowadzenie podziału spółki nie podlega PCC

NIE. Kodeks spółek handlowych dopuszcza ewentualność przeprowadzenia podziału spółki z o.o. na dwie albo więcej spółek kapitałowych. Nie może być dzielona spółka w likwidacji, która rozpoczęła podział majątku, ani spółka w upadłości (art. 528 K.s.h.). Procedura podziału może przebiegać według jednego ze sposobów opisanych w art. 529 § 1 K.s.h. (patrz ramka).

Z okoliczności wskazanych przez Czytelnika wynika, że podział nastąpi przez wydzielenie, bowiem część majątku spółki z o.o. zostanie przeniesiona na inną spółkę (istniejącą lub nowo zawiązaną).

W świetle ustawy o PCC umowa spółki podlega opodatkowaniu PCC. Podatkowi temu podlegają także zmiany umowy spółki, jeżeli powodują one podwyższenie podstawy opodatkowania PCC, z zastrzeżeniem art. 1 ust. 3 pkt 4 ustawy o PCC (Dz. U. z 2016 r. poz. 223). Przy tym na gruncie ustawy o PCC czynności, które uznawane są za zmianę umowy spółki wskazane są w art. 1 ust. 3 ustawy o PCC. W ramach tego przepisu za zmianę umowy spółki uważane jest przekształcenie lub łączenie spółek, jeżeli ich wynikiem jest zwiększenie majątku spółki osobowej lub podwyższenie kapitału zakładowego spółki kapitałowej. Ustawa o PCC aktualnie nie odnosi się natomiast do czynności podziału spółki. Dlatego też nie ma konieczności zapłaty PCC od czynności podziału spółki i wniesienia wydzielonej części majątku do spółki przejmującej (por. interpretacja indywidualna Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z 26 kwietnia 2016 r., nr IPPB2/4514-98/16-3/LS).

Możliwe scenariusze przeprowadzenia procedury podziału spółki

Podział może być dokonany przez:

- przeniesienie całego majątku spółki dzielonej na inne spółki za udziały lub akcje spółki przejmującej, które obejmują wspólnicy spółki dzielonej (podział przez przejęcie);
- zawiązanie nowych spółek, na które przechodzi cały majątek spółki dzielonej za udziały lub akcje nowych spółek (podział przez zawiązanie nowych spółek);
- przeniesienie całego majątku spółki dzielonej na istniejącą i na nowo zawiązaną spółkę lub spółki (podział przez przejęcie i zawiązanie nowej spółki);
- przeniesienie części majątku spółki dzielonej na istniejącą spółkę lub na spółkę nowo zawiązaną (podział przez wydzielenie).

www.KodeksSpolek.pl - Łączenie i podział spółek:

wrzesień 2017