Gazeta Podatkowa nr 29 (1383) z dnia 10.04.2017

Kapitał zakładowy spółki z o.o. ustalany w procedurze przekształcenia

Zamierzamy przekształcić spółkę jawną w spółkę z o.o. Jak ustalić jej kapitał zakładowy? Czy musi on odpowiadać wartości wkładów wspólników, jakie wnieśli do spółki jawnej?

Spółka jawna może być przekształcona w spółkę z o.o. (art. 551 § 1 K.s.h.). Kwestie poruszane w pytaniu ustalają wspólnicy na etapie planowania przekształcenia z uwzględnieniem wymogów płynących z przepisów K.s.h. (zob. art. 563 pkt 2 i 3 K.s.h.).

Majątek spółki przekształcanej (tu: spółki jawnej) staje się z dniem przekształcenia majątkiem spółki przekształconej, a jego wartość przypisywaną poszczególnym wspólnikom określa umowa spółki przekształconej (tu: spółki z o.o.). Umowa spółki z o.o. musi wskazywać m.in. wysokość kapitału zakładowego, a na etapie planowania przekształcenia wielkość ta ma być wskazana w projekcie umowy spółki (art. 157 § 1 pkt 3, art. 558 § 2 pkt 2 K.s.h.).

Co istotne, do przekształcenia spółki stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące powstania spółki przekształconej, jeżeli przepisy K.s.h. dotyczące przekształcenia nie stanowią inaczej (art. 555 K.s.h.). W kwestii kapitału zakładowego należy przestrzegać art. 154 K.s.h. Zgodnie z nim powinien on wynosić co najmniej 5.000 zł. Wartość nominalna udziału nie może być niższa niż 50 zł. Udziały nie mogą być obejmowane poniżej ich wartości nominalnej. Natomiast gdy udziały są obejmowane po cenie wyższej od ich wartości nominalnej, nadwyżkę przelewa się do kapitału zapasowego. W przypadku przekształcenia spółki osobowej w spółkę z o.o. uwzględnić też trzeba art. 14 § 1 K.s.h., tj. że nie jest dopuszczalne pokrycie kapitału zakładowego tymi wkładami w spółce, które nie posiadają zdolności aportowej w spółce kapitałowej (dotyczy to np. świadczenia pracy lub usług przez wspólnika).

www.KodeksSpolek.pl - Przekształcanie spółek:

grudzień 2018