Gazeta Podatkowa nr 8 (1674) z dnia 27.01.2020

PCC przy przekształceniu spółki z o.o. w komandytową

Planujemy wkrótce przekształcenie naszej spółki z o.o. w spółkę komandytową. Czy jeśli nie będą wnoszone nowe wkłady, to nie trzeba będzie rozliczać PCC?

Fakt, że nowe wkłady nie będą wnoszone w ramach procedury przekształcenia, nie decyduje o braku obowiązku rozliczenia PCC. Ważne jest natomiast to, czy spółka z o.o., tj. spółka przekształcana, ma środki zgromadzone np. na kapitale zapasowym czy rezerwowym, które nie były objęte PCC. W świetle poglądu prezentowanego przez organy podatkowe i sądy administracyjne uzyskanie przez spółkę komandytową (tu: spółkę przekształconą) środków stanowiących m.in.: kapitał zapasowy, niepodzielony zysk, powoduje, że środki te wchodzą w zakres podstawy opodatkowania i podlegają opodatkowaniu PCC.

Trzeba podkreślić, że przekształcenie spółki z o.o. (tj. kapitałowej) w spółkę osobową nie jest wyłączone spod opodatkowania (a contrario art. 2 pkt 6 lit. b ustawy o PCC - Dz. U. z 2019 r. poz. 1519 ze zm.). Obecnie w orzecznictwie NSA przeważa pogląd, że polski ustawodawca prawidłowo na gruncie ustawy o PCC zaliczył spółkę komandytową do spółek osobowych. Dlatego też próba powoływania się na prawo unijne w celu uniknięcia zapłaty PCC od przekształcenia spółki kapitałowej w komandytową nie odniesienie skutku. Stanowisko takie zaprezentował NSA m.in. w wyrokach z dnia 17 października 2019 r., sygn. akt II FSK 3572/17 i z dnia 25 września 2018 r., sygn. akt II FSK 2518/16. NSA przyjął, że konstrukcja polskiej spółki komandytowej przesądza o tym, że nie jest ona spółką kapitałową w rozumieniu regulacji unijnych. Do przekształcenia spółki z o.o. w komandytową zastosowanie znajdą: art. 1 ust. 1 pkt 2 i ust. 3 pkt 3, art. 6 ust. 1 pkt 8 lit. f) i ust. 9 oraz art. 9 pkt 11 lit. a) ustawy o PCC. Wynika z nich, że w przypadku zmiany umowy spółki polegającej na przekształceniu spółki z o.o. w spółkę komandytową opodatkowaniu PCC podlega różnica pomiędzy wartością majątku wniesionego do spółki osobowej, tj. spółki komandytowej, a wysokością opodatkowanego wcześniej kapitału zakładowego spółki kapitałowej (spółki z o.o.). Stawka PCC wynosi 0,5%.

Opodatkowaniu podlega wartość wkładów z samego przekształcenia, bez żadnych dodatkowych wkładów wnoszonych przy okazji przekształcenia. Wniesienie dodatkowych wkładów podlegałoby opodatkowaniu na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 8 lit. b) ustawy o PCC. Zgodnie z nim podstawą opodatkowania przy wniesieniu lub podwyższeniu wkładów do spółki osobowej jest wartość wkładów powiększających majątek spółki osobowej (wyrok NSA z dnia 12 lipca 2018 r., sygn. akt II FSK 1568/16).

www.KodeksSpolek.pl - Przekształcanie spółek:

marzec 2020
IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII