Gazeta Podatkowa nr 21 (1375) z dnia 13.03.2017

Przekształcenie spółki a egzekucja z jej udziałem jako wierzycielem

Rozważamy przekształcenie naszej spółki z o.o. w komandytową. Aktualnie toczą się postępowania egzekucyjne z naszego wniosku jako wierzyciela. Czy faktycznie przekształcenie nie wpłynie na bieg toczących się postępowań?

Przekształcenie spółki z o.o. w spółkę komandytową nie powinno mieć wpływu na bieg toczących się postępowań z udziałem wierzyciela - spółki przekształcanej.

W praktyce zagadnienie sprowadza się do tego, czy w razie przekształcenia spółki handlowej w inną spółkę handlową zastosowanie ma art. 788 § 1 K.p.c. (Dz. U. z 2016 r. poz. 1822 ze zm.). Zgodnie z nim, jeżeli uprawnienie lub obowiązek po powstaniu tytułu egzekucyjnego (np. prawomocnego wyroku) lub w toku sprawy przed wydaniem tytułu przeszły na inną osobę, sąd nada klauzulę wykonalności na rzecz lub przeciwko tej osobie, gdy przejście to będzie wykazane dokumentem urzędowym lub prywatnym z podpisem urzędowo poświadczonym. Zastosowanie tej regulacji oznaczałoby, że spółka przekształcona musiałaby wystąpić o nadanie na swoją rzecz klauzuli wykonalności przedstawiając np. odpis z KRS potwierdzający fakt przekształcenia.

Jednakże przekształcenie spółki handlowej w inną spółkę handlową nie powoduje powstania nowego podmiotu. Dla spółki transformacja przeprowadzona zgodnie z przepisami K.s.h. oznacza jedynie zmianę formy prawnej. Zgodnie z art. 552 K.s.h. (Dz. U. z 2016 r. poz. 1578 ze zm.) spółka przekształcana staje się spółką przekształconą z chwilą wpisu spółki przekształconej do KRS. Jednocześnie sąd rejestrowy z urzędu wykreśla spółkę przekształcaną. Spółce przekształconej przysługują wszystkie prawa i obowiązki spółki przekształcanej (art. 553 § 1 K.s.h.). Dlatego też przekształcenie spółki-wierzyciela nie wymaga uzyskania klauzuli wykonalności w trybie art. 788 § 1 K.p.c. Potwierdził to niedawno Sąd Okręgowy w Częstochowie w postanowieniu z dnia 12 stycznia 2017 r., sygn. akt VI Cz 4/17. Sąd podzielił pogląd, że w świetle obecnej regulacji K.s.h. ma miejsce tożsamość podmiotu przekształconego i przekształcanego, zmienia się jedynie forma prawna tego podmiotu. Zasada kontynuacji w aspekcie cywilnoprawnym (art. 553 § 1 K.s.h.) oznacza, że treść stosunków prawnych spółki przekształcanej, łączących ją z "otoczeniem rynkowym" (osobami trzecimi) nie ulega zmianie. Zasada ta dotyczy także sfery prawa procesowego, nie zachodzi zatem zmiana strony procesu, orzeczenia zaś wydane na rzecz albo przeciwko spółce przekształcanej są skuteczne wobec spółki przekształconej; nie stosuje się tu zatem art. 788 § 1 K.p.c. (zob. też postanowienie SA w Poznaniu z dnia 13 lutego 2014 r., sygn. akt I ACz 156/14).

www.KodeksSpolek.pl - Przekształcanie spółek:

grudzień 2018