Co nowego w przepisach w 2017 r. - Dodatek nr 5 do Biuletynu Informacyjnego dla Służb Ekonomiczno - Finansowych nr 4 (939) z dnia 1.02.2017

Wpis do CEIDG przedsiębiorcy przekształconego w spółkę kapitałową nie jest wykreślany z urzędu

Wymogi transformacji przedsiębiorcy będącego osobą fizyczną w spółkę kapitałową wymienia art. 5845 K.s.h. Zgodnie z jego piątym punktem, do przekształcenia wymaga się dokonania w KRS wpisu spółki przekształconej i wykreślenia przedsiębiorcy przekształcanego z CEIDG.

Od 1 stycznia 2017 r. art. 5841 K.s.h. stanowi, że przedsiębiorca przekształcany staje się spółką przekształconą z chwilą wpisu do rejestru (dzień przekształcenia). Tym samym przepis ten nie przewiduje już m.in., że jednocześnie właściwy organ ewidencyjny z urzędu wykreśla przedsiębiorcę przekształcanego z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG). Taka zmiana w końcu odpowiada regulacjom ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. One bowiem od 19 maja 2016 r. nie zawierają regulacji stanowiącej podstawę do automatycznego wykreślenia wpisu do CEIDG przedsiębiorcy przekształcanego.

Z przepisów ustawy o swobodzie działalności gospodarczej w brzmieniu od 19 maja 2016 r. wynika, że wpisowi do CEIDG podlega m.in. informacja o dacie trwałego zaprzestania wykonywania działalności gospodarczej, o ile została ona zgłoszona we wniosku o wpis do CEIDG (art. 25 ust. 1 pkt 18a ww. ustawy). Poza tym w dalszym ciągu Centralna Informacja KRS zobowiązana jest zgłosić do CEIDG fakt przekształcenia przedsiębiorcy w spółkę, nie później niż w terminie 7 dni roboczych od dnia dokonania wpisu spółki przekształconej do KRS. Informacja ta podlega wpisowi do CEIDG (por. art. 25 ust. 1 pkt 15aart. 31 ust. 4 ww. ustawy). Pomimo jednak przekazania powyższej informacji do CEIDG przez Centralną Informację KRS, przekształcany przedsiębiorca zobowiązany jest złożyć wniosek o wykreślenie go z tej ewidencji.

Aktualnie zatem wpis do KRS wieńczy procedurę przekształcenia indywidualnego przedsiębiorcy w spółkę. Przy tym zarząd nowej spółki musi pamiętać jeszcze o ogłoszeniu faktu przekształcenia w MSiG (por. art. 58412 K.s.h.), a przedsiębiorca ma obowiązek złożyć wniosek o wykreślenie z CEIDG.

www.KodeksSpolek.pl - Przekształcanie spółek:

wrzesień 2017