Gazeta Podatkowa nr 103 (1353) z dnia 27.12.2016

NIP po przekształceniu spółki jawnej w z o.o.

Spółka jawna, w której jestem wspólnikiem, zostanie przekształcona w spółkę z o.o. Czy spółka z o.o. będzie posługiwać się NIP spółki jawnej, czy musi mieć nadany nowy NIP?

Identyfikatorem podatkowym przedsiębiorcy - niezależnie od formy prawnej prowadzenia działalności - jest NIP. Można mieć tylko jeden NIP. Tak jest bez względu na rodzaj i liczbę opłacanych przez podatnika podatków, formę opodatkowania, liczbę i rodzaje prowadzonej działalności gospodarczej oraz liczbę posiadanych przedsiębiorstw.

NIP nadany podatnikowi nie przechodzi, co do zasady, na jego następcę prawnego. Wygasa w przypadku zgonu lub ustania bytu prawnego podatnika. Reguła ta nie ma jednak zastosowania w sytuacjach wskazanych w art. 12 ust. 1 ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz. U. z 2016 r. poz. 476). Przepis ten przewiduje sukcesję NIP m.in. w razie przekształcenia spółki handlowej w inną spółkę handlową. Spółkami handlowymi są spółki: jawna, partnerska, komandytowa, komandytowo-akcyjna, z ograniczoną odpowiedzialnością i akcyjna. Stanowi tak art. 1 § 2 Kodeksu spółek handlowych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1578 ze zm.). Identyfikatorem podatkowym spółki z o.o., która powstanie w wyniku przekształcenia spółki jawnej, będzie więc NIP nadany uprzednio spółce jawnej. Identyfikator podatkowy podaje się na dokumentach związanych z wykonywaniem zobowiązań podatkowych oraz niepodatkowych należności budżetowych, których poborem zajmują się organy podatkowe lub celne.

Spółce z o.o. powstałej w wyniku przekształcenia przysługują również wszystkie prawa i obowiązki spółki jawnej. Pozostaje podmiotem w szczególności zezwoleń, koncesji oraz ulg, które zostały przyznane spółce przed jej przekształceniem, chyba że ustawa lub decyzja o udzieleniu zezwolenia, koncesji albo ulgi stanowi inaczej. Wstępuje także w prawa i obowiązki spółki jawnej przewidziane w przepisach prawa podatkowego oraz wynikające z decyzji wydanych na podstawie tych przepisów. Spółka jawna staje się spółką z o.o. z chwilą wpisu spółki z o.o. do KRS. Wspólnicy spółki jawnej uczestniczący w przekształceniu stają się z tym dniem (dniem przekształcenia) wspólnikami spółki z o.o.

NIP nadany podatnikowi przechodzi na następcę prawnego w przypadku przekształcenia:

» przedsiębiorstwa państwowego w jednoosobową spółkę Skarbu Państwa,
» przedsiębiorstwa komunalnego w jednoosobową spółkę gminy,
» spółki cywilnej w spółkę handlową lub spółki handlowej w inną spółkę handlową,
» stowarzyszenia zwykłego w stowarzyszenie (przepis przewidujący w tym przypadku sukcesję NIP wchodzi w życie 1 stycznia 2017 r.).

www.KodeksSpolek.pl - Przekształcanie spółek:

wrzesień 2017