Gazeta Podatkowa nr 41 (1291) z dnia 23.05.2016

Problemy z wpisem do KRS spółki przekształconej

Jesteśmy wspólnikami spółki jawnej. Wszyscy wspólnicy mają prawo prowadzenia spraw spółki. Postanowiliśmy o przekształceniu spółki w komandytową przy zastosowaniu uproszczonej procedury. Sąd rejestrowy odmówił wpisu przekształcenia do KRS. Powodem oddalenia wniosku był brak dołączenia do wniosku wyceny składników majątku spółki przekształcanej. Czy popełniliśmy błąd korzystając z uproszczeń?

Problemy z wpisem do KRS spółki przekształconej
rys. Problemy z wpisem do KRS spółki przekształconej

NIE. Sąd rejestrowy nie ma racji domagając się przedłożenia w opisanej przez Czytelnika sytuacji wyceny składników majątku spółki przekształcanej.

Spółka jawna może być przekształcona w spółkę komandytową na zasadach określonych w art. 551-570 K.s.h. oraz art. 581-584 K.s.h. Obie są handlowymi spółkami osobowymi. Wycena składników majątku spółki przekształcanej stanowi wymieniony w art. 558 § 2 pkt 3 K.s.h. załącznik do planu przekształcenia. Przy tym jednak, jeżeli wszyscy wspólnicy spółki jawnej prowadzili jej sprawy, wówczas procedura transformacji mogła przebiegać w uproszczony sposób. W myśl art. 582 K.s.h., w przypadku przekształcenia w inną spółkę osobową spółki jawnej albo spółki partnerskiej, w której wszyscy wspólnicy prowadzili sprawy spółki, nie stosuje się przepisów art. 557-561 K.s.h. Nie dotyczy to obowiązku przygotowania dokumentów wymienionych w art. 558 § 2 pkt 1 i 2 K.s.h. Oznacza to, że w razie korzystania z uproszczonej procedury przekształcenia spółki jawnej w komandytową wyłączony jest obowiązek sporządzenia planu przekształcenia, wyceny składników majątku spółki przekształcanej, sprawozdania finansowego sporządzonego dla celów przekształcenia, kontroli planu przekształcenia przez biegłego rewidenta. Potwierdził to Sąd Okręgowy w Łodzi w postanowieniu z dnia 1 kwietnia 2016 r., sygn. akt XIII Ga 981/15.

Spółka ma zatem podstawy, aby zaskarżyć postanowienie odmawiające wpisu przekształcenia do KRS. Powinna uczynić to stosownie do pouczeń zawartych w postanowieniu.

www.KodeksSpolek.pl - Przekształcanie spółek:

listopad 2017