Gazeta Podatkowa nr 81 (1226) z dnia 8.10.2015

Ze spółki z o.o. w komandytową

Funkcjonujemy w ramach spółki z o.o. W jaki sposób dokonać przekształcenia spółki z o.o. w spółkę komandytową i spółkę z o.o.?

Spółka z o.o. może być przekształcona w spółkę komandytową. Formalności dotyczące takiego przekształcenia regulują w szczególności przepisy art. 551-570 oraz art. 575-576 Kodeksu spółek handlowych. Zwieńczeniem procedury jest uzyskanie wpisu do KRS przez spółkę komandytową jako spółkę przekształconą. Jednocześnie sąd rejestrowy z urzędu wykreśla spółkę przekształcaną, tu: spółkę z o.o. Oznacza to, że przeprowadzenie procedury przekształcenia doprowadzi do tego, że zamiast spółki z o.o. w obrocie funkcjonować będzie spółka komandytowa. Spółka ta będzie kontynuatorką wykreślonej z KRS spółki z o.o. Spółce komandytowej przysługiwać będą wszystkie prawa i obowiązki spółki z o.o. Spółka komandytowa pozostanie podmiotem w szczególności zezwoleń, koncesji oraz ulg, które zostały przyznane spółce przed jej przekształceniem, chyba że ustawa lub decyzja o udzieleniu zezwolenia, koncesji albo ulgi stanowi inaczej. Wspólnicy spółki z o.o. uczestniczący w przekształceniu staną się z dniem przekształcenia wspólnikami spółki komandytowej (art. 553 K.s.h.).

Czytelnik wspomina o przekształceniu w "spółkę komandytową i spółkę z o.o.". Nie ma takiej procedury przekształcenia. Jednak wskazać należy, że w praktyce nierzadko spotkać można spółki, których nazwy zawierają określenie spółka z o.o. spółka komandytowa. Taka spółka to spółka komandytowa, której komplementariuszem jest spółka z o.o. (por. art. 104 § 1 i § 3 K.s.h.). Spółka z o.o. może zostać komplementariuszem spółki komandytowej zawierając umowę spółki komandytowej (uczestnicząc w jej zawiązaniu i rejestracji w KRS) czy w drodze innej czynności prowadzącej do nabycia statusu wspólnika istniejącej spółki komandytowej. W takim przypadku istnieją dwie spółki: z o.o. i komandytowa. Przy tym pierwsza z nich jest wspólnikiem drugiej.

www.KodeksSpolek.pl - Przekształcanie spółek:

wrzesień 2017