Gazeta Podatkowa nr 1 (1146) z dnia 2.01.2015

NIP-8 do urzędu skarbowego bez umowy spółki

Z początkiem grudnia 2014 r. złożyliśmy wniosek o wpis spółki z o.o. do KRS. Dostaliśmy właśnie postanowienie o wpisie spółki do KRS. Teraz będziemy składać NIP-8 w urzędzie skarbowym. Czy wraz z nim trzeba złożyć umowę spółki i dokument dotyczący uprawnienia spółki do lokalu?

NIE. Do końca listopada 2014 r. ustawa o Krajowym Rejestrze Sądowym wymagała, aby wraz z papierowym wnioskiem o wpis spółki do KRS złożone były wnioski i zgłoszenia przeznaczone dla urzędu skarbowego, statystycznego czy ZUS. Do wniosku o pierwszy wpis należało dołączyć w szczególności umowę spółki oraz dokument potwierdzający uprawnienie do korzystania z lokalu lub nieruchomości, w których znajduje się siedziba spółki. Regulacja ta przestała obowiązywać z dniem 1 grudnia 2014 r. Z tym dniem uchylone zostały także art. 171art. 324 K.s.h. Przewidywały one, że po zarejestrowaniu spółki z o.o. czy akcyjnej zarząd powinien, w terminie dwóch tygodni, złożyć we właściwym urzędzie skarbowym poświadczony przez siebie odpis umowy spółki ze wskazaniem sądu, w którym spółka została zarejestrowana, oraz daty i numeru rejestracji.

Obecnie obowiązujące regulacje ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym i K.s.h. nie przewidują obowiązku przekazywania dla urzędu skarbowego umowy spółki ani dokumentu dotyczącego uprawnienia spółki do lokalu czy nieruchomości.

Także przepisy ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników (Dz. U. z 2012 r. poz. 1314 ze zm.) nie przewidują obowiązku przekazywania wspomnianych w pytaniu dokumentów dla fiskusa. Natomiast, w myśl art. 5 ust. 2c tej ustawy, podatnicy wpisani do KRS dokonują zgłoszenia identyfikacyjnego wyłącznie w zakresie danych uzupełniających wskazanych w art. 5 ust. 2b pkt 2 ustawy, w terminie 21 dni od dnia dokonania wpisu podmiotu do KRS. W tym celu należy złożyć zgłoszenie NIP-8. Służy on przekazaniu danych uzupełniających nie tylko dla urzędu skarbowego, ale także statystycznego i ZUS.

Co do terminu składania NIP-8 z przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych wynika obowiązek dokonania zgłoszenia w terminie 7 dni od daty zatrudnienia pierwszego pracownika lub powstania stosunku prawnego uzasadniającego objęcie ubezpieczeniami emerytalnym i rentowym pierwszej osoby. Z informatora ZUS wynika, że termin 7 dni ma być zachowany od daty rejestracji podmiotu w KRS, wówczas na podstawie danych podstawowych oraz danych uzupełniających ZUS utworzy konto płatnika składek oraz sporządzi za niego dokumenty zgłoszeniowe. W przeciwnym razie ZUS przeprowadzi postępowanie wyjaśniające.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki kapitałowe:

Indeks Księgowań - Księgowanie od A do Z
GOFIN NEWS - mobilna aplikacja dla Księgowych!

wrzesień 2018