31 stycznia 2017 r. upływa termin zawiadomienia urzędu skarbowego o dobrowolnym prowadzeniu ksiąg rachunkowych31 stycznia 2017 r. (wtorek) mija ostateczny termin złożenia do US zawiadomienia o wyborze metody bilansowej ustalania różnic kursowych31 stycznia 2017 r. (wtorek) mija ostateczny termin złożenia do US: PIT-28, PIT-16A, PIT-19A za 2016 r.31 stycznia 2017 r. (wtorek) mija ostateczny termin złożenia do US w wersji papierowej: PIT-11, PIT-8C, IFT-1R, PIT-40, PIT-R za 2016 r.31 stycznia 2017 r. (wtorek) mija ostateczny termin złożenia (w wersji papierowej lub elektronicznej) do US: PIT-4R, PIT-8AR za 2016 r.31 stycznia 2017 r. (wtorek) mija ostateczny termin złożenia do US: CIT-6R, CIT-6AR, CIT-9R, CIT-10Z, CIT-11R za 2016 r.

Gazeta Podatkowa nr 81 (1122) z dnia 9.10.2014

Informacja dla fiskusa o zmianie umowy spółki

Wspólnicy wprowadzili zmiany do umowy spółki z o.o. Modyfikacje w tym zakresie zostały już uwidocznione w KRS. Czy o zmianach należy poinformować także urząd skarbowy?

Taki obowiązek istnieje jeszcze do końca listopada tego roku. Wprowadzenie modyfikacji do umowy spółki z o.o. wymaga uchwały wspólników i wpisu do rejestru przedsiębiorców (art. 255 § 1 K.s.h., Dz. U. z 2013 r. poz. 1030). Po zarejestrowaniu zmiany umowy spółki zarząd powinien, w terminie dwóch tygodni, złożyć we właściwym urzędzie skarbowym poświadczoną przez siebie kserokopię wypisu z aktu notarialnego dotyczącego zmian wprowadzanych do umowy spółki. Obowiązek ten wynika z art. 256 § 3art. 171 K.s.h.

Trzeba jednak podkreślić, że z dniem 1 grudnia br. wejdzie w życie ustawa z dnia 26.06.2014 r. o zmianie ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2014 r. poz. 1161). Zgodnie z jej art. 6 uchylone zostaną art. 171 i art. 324 K.s.h. Uchylenie tych przepisów spowoduje, że zniknie obowiązek przekazywania fiskusowi umowy spółki czy dokumentu dotyczącego zmiany umowy spółki z o.o. i akcyjnej.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki kapitałowe:

Promocje w prenumeracie na 2017 rok - www.sklep.gofin.pl

styczeń 2017