Gazeta Podatkowa nr 78 (1119) z dnia 29.09.2014

NIP i REGON dla rejestrowanej spółki

Zgłaszam do KRS nową spółkę z o.o. Nie ma ona jeszcze NIP i REGON. Czy po ich nadaniu znów trzeba będzie wnieść opłatę, żeby w KRS zostały one uwidocznione?

Spółka z o.o. może uzyskać NIP i REGON w dwojaki sposób. Po pierwsze, już jako spółka w organizacji. Po drugie, po uzyskaniu wpisu w KRS. Ten drugi przypadek dotyczy spółki, o której mowa w pytaniu. W takiej sytuacji, w związku z obowiązywaniem systemu jednego okienka, wraz z wnioskiem o wpis do KRS należy złożyć wniosek o wpis do rejestru REGON, zgłoszenie płatnika składek do ZUS oraz zgłoszenie identyfikacyjne NIP wraz ze wskazaniem właściwego naczelnika urzędu skarbowego pod rygorem zwrotu wniosku. Do NIP-2 dołączyć trzeba m.in. umowę spółki oraz dokument potwierdzający uprawnienie do korzystania z lokalu (nieruchomości) - siedziby spółki.

Sąd rejestrowy przesyła te zgłoszenia (wnioski, dokumenty) do właściwego urzędu statystycznego i wskazanego urzędu skarbowego wraz z odpisem postanowienia o wpisie i zaświadczeniem o dokonaniu wpisu. Sąd po uzyskaniu informacji o nadaniu spółce NIP wpisze ten numer do KRS, a następnie prześle zgłoszenie płatnika składek do ZUS. Na spółce ciąży jedynie obowiązek przekazania do sądu informacji o numerze REGON. Wniosek w tym zakresie należy złożyć w sądzie na drukach KRS -Z3 i KRS-ZY oraz dokument potwierdzający nadanie spółce numeru REGON. Wniosek ten jest wolny od opłat.

Opisana procedura rejestracji spółki z o.o. w KRS dotyczy jedynie wniosków złożonych do KRS wraz z dokumentami dla urzędów do 30 listopada br. Od 1 grudnia br. obowiązywać będą nowe zasady rejestracji i zgłaszania zmian w KRS oraz w urzędach. Zmienią się reguły uzyskiwania NIP i REGON m.in. przez spółki handlowe. Więcej na ten temat pisaliśmy w przewodniku do GP nr 74 z br.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki kapitałowe:

Indeks Księgowań - Księgowanie od A do Z
GOFIN NEWS - mobilna aplikacja dla Księgowych!

maj 2018