Gazeta Podatkowa nr 38 (1704) z dnia 11.05.2020

Właściwy druk do zgłoszenia otwarcia likwidacji w spółce z o.o.

W spółce z o.o. została otwarta likwidacja. Czy przygotowując do KRS wniosek o wpis w rejestrze informacji o otwarciu likwidacji spółki z o.o. należy posłużyć się drukiem KRS-Z61, czy innym?

Otwarcie likwidacji podlega zgłoszeniu do KRS (art. 277 § 1 K.s.h. - Dz. U. z 2019 r. poz. 505 ze zm.). Wniosek o wpis stosownych zmian w rejestrze przedsiębiorców należy przygotować na druku KRS-Z61. Jest jeden druk uniwersalny przeznaczony dla wielu podmiotów, w tym dla spółki z o.o. Pola dotyczące wyłącznie m.in. przedsiębiorcy zagranicznego należy przekreślić (patrz: Przykład wypełnienia...) i wypełnić pola przeznaczone dla wszystkich podmiotów. Do KRS-Z61 trzeba załączyć druki KRS-ZR (po jednym dla każdego likwidatora), KRS-ZK (wykreślenie członków zarządu) i ewentualnie KRS-ZL (wykreślenie prokurenta/-tów, o ile byli ustanowieni w spółce, po jednym dla każdego prokurenta). Należy pamiętać, że otwarcie likwidacji powoduje wygaśnięcie prokury, a nowa nie może być ustanowiona.

Wraz z formularzami należy złożyć do sądu rejestrowego dowód zaistnienia powodu rozwiązania spółki (np. wypis z aktu notarialnego obejmującego uchwałę wspólników o rozwiązaniu spółki), dane i adresy likwidatorów zgodnie z wymogami wynikającymi z art. 19a ust. 5 ustawy o KRS (Dz. U. z 2019 r. poz. 1500 ze zm.) oraz dowód uiszczenia opłat od wniosku (350 zł, tj. sądowej w kwocie 250 zł i 100 zł za publikację w MSiG ogłoszenia o wpisie). Każdy likwidator ma prawo i obowiązek złożenia wniosku dotyczącego wpisu informacji o otwarciu likwidacji spółki z o.o. Należy jednak pamiętać, że jeśli wniosek nie będzie podpisany przez wszystkich likwidatorów, wówczas ci, których podpisów nie ma pod wnioskiem, muszą przygotować oświadczenie obejmujące zgodę na ich powołanie (por. art. 19a ust. 5 ustawy o KRS).

Wpis do KRS jedynie potwierdzi fakt wdrożenia postępowania likwidacyjnego w danej spółce z o.o. Moment otwarcia likwidacji wskazuje bowiem art. 274 § 1 K.s.h. Jest to m.in. dzień powzięcia przez wspólników uchwały o rozwiązaniu spółki. Od tego już momentu spółka powinna posługiwać się swoją firmą (nazwą) z dodaniem oznaczenia "w likwidacji".

Przykład wypełnienia pól 34-36 w druku KRS-Z61 dla spółki z o.o.
Właściwy druk do zgłoszenia otwarcia likwidacji w spółce z o.o.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki kapitałowe:

lipiec 2020

• zapewnienia prawidłowego działania serwisów (utrzymania sesji),

• analizy statystyk ruchu i reklam w serwisach,

• zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu wyświetlenia reklam produktów własnych.

Wobec swoich danych mają Pan/Pani prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, prawo do cofnięcia zgody.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z wykonaniem umowy

Umowa w naszym przypadku oznacza akceptację regulaminu naszych usług. Jeśli zatem akceptuje Pani/Pan umowę na realizację danej usługi, to możemy przetwarzać Pani/Pana dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.

• Niezbędność przetwarzania danych w związku z prawnie uzasadnionym interesem administratora

Dotyczy sytuacji, gdy przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na usprawiedliwione potrzeby administratora, tj. dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług, jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora.

Aby móc wyświetlać spersonalizowane reklamy dopasowane do Pani/Pana zainteresowań w związku z odwiedzaniem niniejszego serwisu internetowego partnerzy Wydawnictwa Podatkowego Gofin sp. z o.o. muszą mieć możliwość przetwarzania Pani/Pana danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne (nie ma obowiązku jej udzielenia).

W związku z powyższymi wyjaśnieniami prosimy o wyrażenie dobrowolnej zgody na przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych w związku z możliwością wyświetlenia reklam dopasowanych do Pani/Pana zainteresowań poprzez kliknięcie w przycisk „Zgadzam się” lub „Nie teraz” w przypadku braku zgody.