Gazeta Podatkowa nr 15 (1577) z dnia 21.02.2019

Realizacja prawa głosu przez wspólnika będącego spółką z o.o.

Spółka z o.o. posiada udziały w innej spółce z o.o. Kto powinien reprezentować ją - jako udziałowca - na zgromadzeniu wspólników tej drugiej spółki?

Wspólnicy mogą uczestniczyć w zgromadzeniu wspólników oraz wykonywać prawo głosu przede wszystkim osobiście. W przypadku spółki z o.o. osobiste działanie jest oczywiście związane ze strukturą tej osoby prawnej. Działa ona przez swoje organy. Oznacza to, że prawo głosu z udziałów, które przysługują spółce z o.o., realizuje zarząd spółki zgodnie z obowiązującym w niej sposobem reprezentacji. Jeśli np. w spółce obowiązuje zasada samodzielnej reprezentacji, wówczas członek zarządu może samodzielnie oddać głos za spółkę. W przypadku natomiast reprezentacji łącznej, członkowie zarządu powinni działać zgodnie. W przeciwnym razie ich głos będzie nieważny. Do wykonywania prawa głosu m.in. przez spółkę z o.o. mają zastosowanie przepisy o wykonywaniu tego prawa przez pełnomocnika (art. 243 § 4 K.s.h., Dz. U. z 2017 r. poz. 1577 ze zm.). Dlatego też członek (członkowie) zarządu udając się na zgromadzenie powinien zabrać ze sobą dokument wskazujący, że może (mogą) działać za spółkę, w szczególności może być to wydruk z KRS spółki.

Za spółkę-udziałowca na zgromadzeniu wspólników zamiast zarządu może działać pełnomocnik, jeżeli ustawa lub umowa spółki nie zawierają ograniczeń (art. 243 § 1 K.s.h.). Takie pełnomocnictwo musi być udzielone na piśmie pod rygorem nieważności, zgodnie z zasadami reprezentacji obowiązującymi w spółce. Od 1 marca 2019 r. do księgi protokołów zamiast oryginału wystarczy, że dołączona będzie kopia pełnomocnictwa. Pełnomocnik musi poza tym wylegitymować się odpisem z KRS spółki-udziałowca.

Członek zarządu i pracownik spółki (tu: tej, w której jest przeprowadzane zgromadzenie wspólników) nie mogą być pełnomocnikami (tu: spółki-udziałowca) na zgromadzeniu wspólników.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki kapitałowe:

wrzesień 2019