Gazeta Podatkowa nr 35 (1389) z dnia 2.05.2017

PCC po obniżeniu kapitału zakładowego

Kapitał zakładowy spółki z o.o. od momentu jej powstania wynosi 100.000 zł. Niedawno zgromadzenie wspólników podjęło uchwałę o obniżeniu go do 50.000 zł. Czy po zarejestrowaniu obniżenia spółka będzie mogła ubiegać się o zwrot PCC uiszczonego od umowy spółki w części, w której kapitał zostanie obniżony?

PCC po obniżeniu kapitału zakładowego
rys. PCC po obniżeniu kapitału zakładowego

NIE. Spółka nie będzie mogła ubiegać się o zwrot PCC. Podatkowi temu podlega m.in. zawarcie umowy spółki kapitałowej oraz czynności w postaci podwyższenia kapitału zakładowego w takiej spółce z wkładów lub ze środków spółki oraz dopłaty. Obniżenie kapitału zakładowego pozostaje jednak obojętne dla wcześniej uiszczonego PCC od umowy spółki, która przewidywała odpowiednio wyższy kapitał zakładowy.

Katalog przypadków, gdy PCC podlega zwrotowi, określa art. 11 ust. 1 ustawy o PCC (Dz. U. z 2016 r. poz. 223 ze zm.). Chodzi tu o sytuacje, gdy:

• uchylone zostały skutki prawne oświadczenia woli (nieważność względna),

• nie spełnił się warunek zawieszający, od którego uzależniono wykonanie czynności cywilnoprawnej,

• spółka nie została zarejestrowana w KRS lub wysokość kapitału zakładowego spółki kapitałowej została zarejestrowana w kwocie niższej niż określała umowa spółki - w części stanowiącej różnicę między podatkiem zapłaconym i podatkiem należnym,

• podwyższenie kapitału zakładowego spółki nie zostanie zarejestrowane lub zostanie zarejestrowane w wysokości niższej niż określona w uchwale - w części stanowiącej różnicę między podatkiem zapłaconym i podatkiem należnym od podwyższenia ujawnionego w KRS,

• nie dokonano wpisu hipoteki do księgi wieczystej.

Katalog ten nie obejmuje zatem przypadku obniżenia kapitału zakładowego. W kwestii poruszonej w pytaniu wypowiedział się NSA w wyroku z dnia 30 października 2009 r., sygn. akt II FSK 880/08. Sąd stwierdził w nim, że art. 11 ust. 1 pkt 4 ustawy o PCC nie obejmuje sytuacji, w której wspólnicy zmienili umowę spółki oraz obniżyli kapitał zakładowy i kapitał w tej niższej wysokości został zarejestrowany w KRS. Sytuacja taka nie stanowi podstawy do zwrotu PCC (zob. też ramka).

Art. 11 ustawy o PCC, stanowiący rozwiązanie wyjątkowe, musi być interpretowany ściśle. Poza przypadkami w nim wymienionymi nie jest dopuszczalne tworzenie innych przyczyn zwrotu podatku.

Z wyroku NSA z dnia 30 października 2009 r., sygn. akt II FSK 880/08

www.KodeksSpolek.pl - Spółki kapitałowe:

wrzesień 2017