Gazeta Podatkowa nr 96 (1137) z dnia 1.12.2014

Zgłoszenie przekształcenia spółki do ksiąg wieczystych

Spółka cywilna uległa przekształceniu w spółkę z o.o. Do majątku spółki należy kilka nieruchomości, ale także szereg hipotek wpisanych do innych nieruchomości. Jak spółka może zgłosić zaistniałą zmianę do ksiąg wieczystych? Czy wystarczy złożyć jedno pismo do wszystkich ksiąg, w których była wpisana spółka cywilna?

Przekształcenie spółki cywilnej w spółkę z o.o. jest zdarzeniem prawnym powodującym zmianę stanu prawnego nieruchomości, do której prawa wchodziły w skład majątku spółki przekształcanej. Dotyczy to nie tylko prawa własności czy prawa użytkowania wieczystego, ale również ograniczonych praw rzeczowych i roszczeń, które wspólnikom spółki cywilnej przysługiwały wobec nieruchomości należących do podmiotów trzecich. Wynika to z tego, że spółce z o.o. jako spółce przekształconej z chwilą wpisu do KRS przysługują wszystkie prawa i obowiązki stanowiące majątek wspólny wspólników spółki cywilnej (art. 551 § 3 w zw. z art. 26 § 5 K.s.h.).

Przekształcenie powinno być zgłoszone oddzielnie dla każdej z nieruchomości, do której prawo przysługuje spółce. Nie wystarczy więc złożyć jednego pisma do sądu wieczystoksięgowego, który prowadzi księgi dla nieruchomości, do których prawa przysługują spółce. Spółka będzie musiała złożyć taką liczbę wniosków, ile istnieje dotyczących jej nieruchomości. Zmianę trzeba zgłosić na urzędowym formularzu KW-WPIS. Żądanie zmiany oznaczenia właściciela należy zamieścić w polu formularza nr 5 (własność, użytkowanie wieczyste) albo nr 7 (hipoteka i roszenia). Jako uczestników postępowania trzeba wskazać wspólników przekształcanej spółki cywilnej. Załącznikiem do wniosku może być postanowienie o wpisie spółki do rejestru, odpis z KRS lub wydruk z ministerialnej wyszukiwarki, o którym mowa w art. 4 ust. 4aa ustawy o KRS.

www.KodeksSpolek.pl - Przekształcanie spółek:

listopad 2019