Gazeta Podatkowa nr 60 (1101) z dnia 28.07.2014

Skutki przekształcenia jednoosobowej działalności w spółkę z o.o.

Jestem indywidualnym przedsiębiorcą. Planuję przekształcić formę prowadzonej działalności w spółkę z o.o. Jakie wymogi trzeba spełnić, aby przeprowadzić transformację? Czy spółka będzie kontynuowała prawa i obowiązki, jakie są związane z prowadzoną działalnością?

Przedsiębiorca będący osobą fizyczną wykonującą we własnym imieniu działalność gospodarczą może przekształcić formę prowadzonej działalności w jednoosobową spółkę z o.o. bądź akcyjną.

Procedura przekształcenia wymaga sporządzenia w formie aktu notarialnego planu przekształcenia przedsiębiorcy wraz z załącznikami (art. 5846 i art. 5847 K.s.h.). Plan ten musi być poddany badaniu przez biegłego rewidenta w zakresie poprawności i rzetelności. Biegły ma być wyznaczony przez sąd rejestrowy, co wymaga złożenia stosownego wniosku przez przedsiębiorcę (art. 5848 K.s.h.). Kolejny etap przekształcenia to złożenie przez przedsiębiorcę oświadczenia o przekształceniu, zawarcie umowy spółki z o.o. oraz powołanie członków organów spółki przekształconej. Dla oświadczenia i umowy spółki wymagana jest forma aktu notarialnego. Zwieńczeniem procedury jest uzyskanie w KRS wpisu spółki przekształconej. Wniosek o wpis wnoszą wszyscy członkowie zarządu spółki (art. 58411 K.s.h.). Po dokonaniu wpisu sąd przekaże informację o przekształceniu do CEIDG, na podstawie której przedsiębiorca zostanie wykreślony z tej ewidencji. Z kolei zarząd spółki ma obowiązek zamieścić ogłoszenie o przekształceniu w MSiG (art. 58412 K.s.h.).

Z chwilą wpisu spółki do KRS przedsiębiorca przekształcany staje się spółką przekształconą.

Spółce przekształconej będą przysługiwać wszystkie prawa i obowiązki przedsiębiorcy przekształcanego. Spółka ta pozostanie podmiotem w szczególności zezwoleń, koncesji oraz ulg, które zostały przyznane przedsiębiorcy przed jego przekształceniem, chyba że ustawa lub decyzja o udzieleniu zezwolenia, koncesji albo ulgi stanowi inaczej (art. 5842 § 1 i § 2 K.s.h.). Poza tym spółka wstąpi w przewidziane w przepisach prawa podatkowego prawa przekształcanego przedsiębiorcy związane z prowadzoną działalnością gospodarczą, z wyjątkiem tych praw, które nie mogą być kontynuowane na podstawie przepisów regulujących opodatkowanie spółek kapitałowych (art. 93a § 4 Ordynacji podatkowej).

Z kolei do odpowiedzialności odnoszą się regulacje art. 58413 K.s.h. co do zobowiązań, a do zaległości podatkowych zastosowanie ma art. 112b Ordynacji podatkowej.

Wspólnik jednoosobowej spółki z o.o., na podstawie art. 8 ust. 6 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1442 ze zm.), traktowany jest jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność. Warto podkreślić, że do Trybunału Konstytucyjnego wpłynęła skarga konstytucyjna o zbadanie zgodności z Konstytucją tej regulacji w części, w której każe ona uważać za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność także wspólnika jednoosobowej spółki z o.o. (sygn. akt SK 4/12). W dniu 3 czerwca br. TK odroczył rozprawę w tej sprawie bezterminowo. O rozstrzygnięciu TK będziemy informować na łamach GP.

www.KodeksSpolek.pl - Przekształcanie spółek:

czerwiec 2019