Gazeta Podatkowa nr 45 (1607) z dnia 6.06.2019

NIP dla spółki po przekształceniu indywidualnej działalności

Prowadzę indywidualną działalność gospodarczą. Zamierzam przekształcić ją w jednoosobową spółkę z o.o. Czy spółka z o.o. będzie posługiwała się moim NIP?

NIE. Spółka z o.o. powstała w wyniku przekształcenia indywidualnej działalności gospodarczej nie przejmuje NIP po przedsiębiorcy. Musi mieć ona własny NIP.

Identyfikatorem podatkowym przedsiębiorcy - bez względu na formę prawną prowadzenia działalności gospodarczej - jest NIP. Jest on przypisany danej osobie lub podmiotowi. NIP, co do zasady, nie przechodzi na następcę prawnego podatnika. Wyjątki zostały wskazane w art. 12 ust. 1 ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz. U. z 2019 r. poz. 63 ze zm.). Sukcesja NIP następuje w razie przekształcenia: przedsiębiorstwa państwowego w jednoosobową spółkę Skarbu Państwa, przedsiębiorstwa komunalnego w jednoosobową spółkę gminy, stowarzyszenia zwykłego w stowarzyszenie, spółki cywilnej w spółkę handlową, a także spółki handlowej w inną spółkę handlową.

Przekształcenie przedsiębiorcy będącego osobą fizyczną wykonującą we własnym imieniu działalność gospodarczą w rozumieniu Prawa przedsiębiorców w jednoosobową spółkę z o.o. przewiduje art. 551 § 5 Kodeksu spółek handlowych (Dz. U. z 2019 r. poz. 505). Takie działanie nie wiąże się z sukcesją NIP. Spółka z o.o. powstała w wyniku wspomnianego przekształcenia musi mieć odrębny od przedsiębiorcy NIP. W tym celu należy złożyć wniosek o wpis do KRS. KRS przekazuje dane podstawowe spółki z o.o. do Centralnego Rejestru Podmiotów - Krajowej Ewidencji Podatników (CRP KEP) oraz krajowego rejestru urzędowego podmiotów gospodarki narodowej (rejestru REGON). Po zamieszczeniu w CRP KEP danych podstawowych uzyskanych z KRS spółce z o.o. zostanie automatycznie nadany NIP.

www.KodeksSpolek.pl - Przekształcanie spółek:

listopad 2019