Gazeta Podatkowa nr 59 (1516) z dnia 23.07.2018

Przekształcenie spółki cywilnej nie jest obowiązkowe

Jesteśmy wspólnikami spółki cywilnej. Od przyszłego roku będziemy prowadzić pełną księgowość. Czy w związku z tym będziemy zobowiązani przekształcić się w spółkę jawną? Jakie są wymogi przekształcenia spółki cywilnej w jawną?

Spółka cywilna może być przekształcona w spółkę handlową. Od początku 2009 r. przepisy nie przewidują obowiązkowego (przymusowego) przekształcenia spółki cywilnej.

Aktualnie spółka cywilna może być przekształcona w spółkę handlową tylko i wyłącznie wówczas, gdy zadecydują o tym jednomyślnie jej wspólnicy.

Wymogi proceduralne są różne w zależności od tego, czy spółka cywilna ma być przekształcona w spółkę jawną, czy inną spółkę handlową. W pierwszym przypadku formalności są ograniczone do minimum (art. 26 § 4-6 K.s.h. - Dz. U. z 2017 r. poz. 1577 ze zm.). Konieczne jest jedynie dostosowanie umowy spółki do przepisów o umowie spółki jawnej i zgłoszenie przekształcenia do sądu rejestrowego przez wszystkich wspólników. Dostosowanie treści umowy spółki cywilnej do przepisów o spółce jawnej (m.in. art. 25 K.s.h.) może nastąpić w drodze aneksu bądź można przygotować nowy tekst umowy spółki. Wystarczające jest w tym przypadku zachowanie zwykłej formy pisemnej.

Przekształcenie wymaga zgłoszenia do sądu rejestrowego przez wszystkich wspólników. Koszt rejestracji spółki w KRS wynosi 600 zł.

Z chwilą wpisu do KRS spółka cywilna staje się spółką jawną. Wspólnicy spółki przekształcanej (tu: cywilnej) uczestniczący w przekształceniu stają się z dniem przekształcenia wspólnikami spółki przekształconej (tu: jawnej). Spółce tej przysługiwać będą wszystkie prawa i obowiązki stanowiące majątek wspólny wspólników (zob. art. 26 § 5 zd. ostatnie K.s.h.). Stosunki prawne nawiązane przez spółkę cywilną (jej wspólników) nie ustaną, ale będą kontynuowane w niezmienionym zakresie i treści z udziałem spółki przekształconej. W przypadku przekształcenia spółki cywilnej w handlową należy odwołać się do zasady sukcesji uniwersalnej praw składających się na wspólny majątek wspólników i zobowiązań związanych z działalnością spółki.

Spółka przekształcona pozostanie podmiotem w szczególności zezwoleń, koncesji oraz ulg, które zostały przyznane wspólnikom spółki cywilnej przed jej przekształceniem, chyba że ustawa lub decyzja o udzieleniu zezwolenia, koncesji albo ulgi stanowi inaczej. NIP i REGON nadany spółce cywilnej przejdzie na spółkę jawną.

www.KodeksSpolek.pl - Przekształcanie spółek:

grudzień 2018