Gazeta Podatkowa nr 16 (1473) z dnia 22.02.2018

Zezwolenie na prowadzenie apteki przy przekształceniu spółki

Jesteśmy wspólnikami spółki cywilnej. W jej ramach od wielu lat prowadzimy aptekę. Czy możliwe jest przekształcenie spółki w spółkę z o.o. tak, aby zachowała ona zezwolenie wydane wspólnikom na prowadzenie apteki?

NIE. Spółka cywilna może być przekształcona w spółkę z o.o. (art. 551 § 2 K.s.h.). Do takiego przekształcenia stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące przekształcenia spółki jawnej w inną spółkę handlową, z tym że do skutków przekształcenia ma zastosowanie art. 26 § 5 K.s.h. Z chwilą wpisu do rejestru spółka cywilna stanie się spółką z o.o. Spółce tej przysługiwać będą wszystkie prawa i obowiązki stanowiące majątek wspólny wspólników. Poza tym przepisy art. 553 § 2 i § 3 K.s.h. będą miały odpowiednie zastosowanie. Zgodnie z art. 553 § 2 K.s.h. spółka przekształcona pozostaje podmiotem w szczególności zezwoleń, koncesji oraz ulg, które zostały przyznane spółce przed jej przekształceniem, chyba że ustawa lub decyzja o udzieleniu zezwolenia, koncesji albo ulgi stanowi inaczej.

Zasady uzyskania zezwolenia na prowadzenie apteki ogólnodostępnej określają przepisy ustawy Prawo farmaceutyczne (Dz. U. z 2017 r. poz. 2211). Od 25 czerwca 2017 r. obowiązuje jej art. 99 ust. 2a. Zgodnie z jego pkt 2 do zezwoleń na prowadzenie apteki nie stosuje się art. 553 § 2 K.s.h. w przypadku przekształcenia spółki cywilnej w spółkę handlową, oraz przekształcenia spółki handlowej w inną spółkę handlową, chyba że spółka powstała w wyniku przekształcenia spełnia warunki, o których mowa w art. 99 ust. 4 pkt 2 (patrz ramka), a nie zachodzą przesłanki z art. 99 ust. 3a Prawa farmaceutycznego. Taka regulacja oznacza, że przekształconej spółce z o.o. nie będzie przysługiwało zezwolenie na prowadzenie apteki. Spółka ta nie jest wymieniona w art. 99 ust. 4 pkt 2 Prawa farmaceutycznego.

Podmioty, które mogą uzyskać zezwolenie na prowadzenie apteki ogólnodostępnej

Art. 99 ust. 4 Prawa farmaceutycznego przewiduje, że prawo do uzyskania zezwolenia na prowadzenie apteki ogólnodostępnej ma:

1) farmaceuta posiadający prawo wykonywania zawodu, prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą,
2) spółka jawna lub spółka partnerska, której przedmiotem działalności jest wyłącznie prowadzenie aptek, i w której wspólnikami (partnerami) są wyłącznie wcześniej wskazani farmaceuci posiadający prawo wykonywania zawodu.

www.KodeksSpolek.pl - Przekształcanie spółek:

grudzień 2018