Gazeta Podatkowa nr 76 (1430) z dnia 21.09.2017

Najem po przekształceniu w spółkę z o.o.

Dokonałem przekształcenia jednoosobowej działalności w spółkę z o.o. Firma korzysta z wynajmowanego lokalu. Czy po przekształceniu muszę zawrzeć z wynajmującym aneks do umowy najmu, tak aby w miejsce osoby fizycznej stroną była spółka z o.o.?

Najem po przekształceniu jednoosobowej działalności w spółkę z o.o.
rys. Najem po przekształceniu jednoosobowej działalności w spółkę z o.o.

NIE. Po przekształceniu nie ma potrzeby aneksowania umowy. Spółce przekształconej (powstałej w wyniku przekształcenia przedsiębiorcy jednoosobowego) przysługują bowiem wszystkie prawa i obowiązki przedsiębiorcy przekształcanego. Wynika to z art. 5842 § 1 Kodeksu spółek handlowych. Sąd Apelacyjny w Łodzi w wyroku z dnia 30 września 2014 r., sygn. akt I ACa 829/14, stwierdził, że po dniu przekształcenia nie zmienia się treść stosunków cywilnoprawnych zawartych przez przedsiębiorcę - osobę fizyczną z osobami trzecimi (dłużnikami czy wierzycielami), a jedynie ich stroną staje się z mocy prawa spółka kapitałowa (podmiot przekształcony) w miejsce tego przedsiębiorcy. Oznacza to, że prawa i obowiązki wynikające z umowy najmu przeszły już na przekształconą spółkę z o.o. z mocy prawa z dniem wpisania jej do KRS. Podpisanie aneksu nie będzie więc wywoływać tego skutku. Co najwyżej będzie potwierdzać to zdarzenie.

Przekształcona spółka powinna jednak zawiadomić wynajmującego o przekształceniu, tak, aby wystawiał faktury czy rachunki już na spółkę. Wystarczające będzie wysłanie zawiadomienia z dołączeniem wydruku z KRS spółki. W dziale pierwszym rubryce szóstej odpisu z KRS (albo wydruku z CI KRS) można znaleźć informacje o sposobie powstania spółki. Zawarte są tam dane o przedsiębiorcy przekształcanym, a także kiedy i przed jakim notariuszem zostało złożone oświadczenie o przekształceniu. Z kolei informacje o dniu przekształcenia, czyli dniu wpisania spółki do KRS, są określone w pierwszym wierszu części wstępnej odpisu z KRS.

www.KodeksSpolek.pl - Przekształcanie spółek:

DARMOWE PROGRAMY
Indeks Księgowań - Księgowanie od A do Z
GOFIN NEWS - mobilna aplikacja dla Księgowych!

styczeń 2018
IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII