Gazeta Podatkowa nr 57 (1411) z dnia 17.07.2017

Czy udział biegłego jest konieczny przy przekształceniu spółki jawnej?

Prowadzimy działalność w ramach spółki jawnej. Szykujemy się do jej przekształcenia w spółkę komandytową. Chcemy skorzystać z uproszczonej procedury. Czy w jej ramach wycenę aktywów i pasywów spółki należy poddać badaniu przez biegłego rewidenta?

Spółka jawna może być przekształcona w komandytową na zasadach określonych w art. 551-570 K.s.h. oraz art. 581-584 K.s.h.

Jednym z pierwszych wymogów przekształcenia jest obowiązek sporządzenia planu przekształcenia spółki wraz z załącznikami oraz opinią biegłego rewidenta (art. 557-561 K.s.h.). Wystarczy jednak, aby wszyscy wspólnicy spółki jawnej prowadzili jej sprawy, a wówczas procedura może przebiegać w uproszczony sposób (art. 582 K.s.h.). W takim przypadku nie stosuje się bowiem przepisów art. 557-561 K.s.h., z wyjątkiem obowiązku przygotowania dokumentów wymienionych w art. 558 § 2 pkt 1 i pkt 2 K.s.h. Oznacza to, że w razie korzystania z uproszczonej procedury przekształcenia spółki jawnej w komandytową nie ma potrzeby sporządzania planu przekształcenia ani poddania go badaniu przez biegłego rewidenta. Przygotować należy jedynie projekty: uchwały w sprawie przekształcenia spółki oraz umowy spółki przekształconej.

Pozostałe wymogi przekształcenia to:

• powzięcie uchwały o przekształceniu spółki; powinna być ona umieszczona w protokole sporządzonym przez notariusza (art. 562 § 2 K.s.h.); obowiązkową treść uchwały określa art. 563 K.s.h.; za przekształceniem muszą wypowiedzieć się wszyscy wspólnicy (art. 581 K.s.h.),

• określenie wspólników prowadzących sprawy spółki komandytowej i reprezentujących ją,

• zawarcie umowy spółki komandytowej w formie aktu notarialnego.

Czynności te z reguły mają miejsce jednego dnia, po którym może nastąpić zgłoszenie przekształcenia do KRS (art. 556 pkt 5 K.s.h.).

www.KodeksSpolek.pl - Przekształcanie spółek:

listopad 2017