Gazeta Podatkowa nr 57 (1411) z dnia 17.07.2017

Zmiana umowy spółki z o.o. poprzez przyjęcie nowego jej tekstu

Założyliśmy spółkę z o.o. w trybie S24. Teraz chcielibyśmy zmienić treść umowy spółki dość istotnie przy udziale notariusza. Zastanawiamy się, czy możliwe jest wprowadzenie zmian poprzez przyjęcie nowego tekstu umowy spółki. Czy takie rozwiązanie jest zgodne z przepisami?

TAK. Zmiana umowy spółki może polegać na uchyleniu jej tekstu w całości i uchwaleniu nowego. Umowa spółki z o.o. zarejestrowanej w trybie S24 może być zmieniona w drodze tradycyjnej. Wymaga to podjęcia uchwały wspólników, która musi być umieszczona w protokole sporządzonym przez notariusza i wpisu do KRS (art. 255 § 1 i § 3 K.s.h. - Dz. U. z 2016 r. poz. 1578 ze zm.). Jednak w takim przypadku spółka straci możliwość zgłaszania zmian poprzez system S24. Mają ją tylko spółki, których umowy zostały zawarte przy wykorzystaniu wzorca umowy. Zgodnie jednak z art. 4 § 1 pkt 15 K.s.h. spółka utworzona przy wykorzystaniu wzorca, której umowa została zmieniona w inny sposób niż przy jego wykorzystaniu, nie będzie już taką spółką.

Zmiana umowy spółki musi być zgłoszona przez zarząd do KRS (art. 256 K.s.h.). Równocześnie z wpisem o zmianie umowy należy wpisać do rejestru zmiany danych wymienionych w art. 166 K.s.h., jeżeli dane te podlegają wpisowi. Do zarejestrowania zmiany umowy spółki stosuje się odpowiednio przepisy art. 164 § 3, art. 165, art. 169 i art. 172 K.s.h. Obecnie nie stosuje się już art. 171 K.s.h. Został on uchylony.

Możliwość ustalenia nowego tekstu umowy spółki z o.o. potwierdza także rozporządzenie wykonawcze do ustawy o KRS. W dziale 1 rejestru przedsiębiorców w przypadku spółki z o.o. i spółki akcyjnej wpisuje się w rubryce czwartej m.in. informacje o zmianach odpowiednio umowy lub statutu. Obejmuje to datę sporządzenia aktu notarialnego, oznaczenie notariusza, numer repertorium, w przypadku zaś zmiany umowy lub statutu - także oznaczenie zmienionych paragrafów, a w razie ustalenia nowego tekstu umowy lub statutu spółki - zaznaczenie tej okoliczności. Tak wynika z § 50 pkt 4 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie szczegółowego sposobu prowadzenia rejestrów wchodzących w skład Krajowego Rejestru Sądowego... (Dz. U. z 2014 r. poz. 1667 ze zm.).

Ustawa o KRS wymaga, aby do wniosku dotyczącego zmiany umowy spółki dołączony był także jej tekst jednolity, z uwzględnieniem wprowadzonych zmian. Z kolei Regulamin urzędowania sądów powszechnych przewiduje m.in., że jeżeli zmiana umowy polega na uchwaleniu nowego tekstu umowy, złożenie tego tekstu jest równoznaczne ze złożeniem tekstu jednolitego.

"Zmianą umowy spółki z o.o. jest każda zmiana dotychczasowego tekstu, również taka, która polega na uchyleniu go w całości i uchwaleniu nowego".

Wyrok SN z dnia 3 marca 2006 r., sygn. akt II CSK 147/05

www.KodeksSpolek.pl - Spółki kapitałowe:

grudzień 2018