Do 31 marca br. niektórzy pracodawcy przekazują do ZUS zgłoszenia o pracy szczególnej - ZUS ZSWA za 2016 r. (zobacz więcej)31 marca 2017 r. (piątek) mija ostateczny termin złożenia do US zeznań: CIT-8, CIT-8A, CIT-8B za 2016 r.31 marca 2017 r. (piątek) mija ostateczny termin złożenia do US informacji IFT-2R za 2016 r.

Gazeta Podatkowa nr 83 (1228) z dnia 15.10.2015

Kiedy spółka może domagać się zwrotu PCC?

Jesteśmy członkami zarządu spółki z o.o. W spółce niebawem przeprowadzona będzie procedura umorzenia udziałów połączona z obniżeniem kapitału zakładowego. Czy w takiej sytuacji możemy wystąpić z wnioskiem o zwrot zapłaconego wcześniej PCC?

NIE. Udział może być umorzony jedynie po wpisie spółki do rejestru i tylko w przypadku, gdy umowa spółki tak stanowi. W razie umorzenia wymagającego obniżenia kapitału zakładowego, umorzenie następuje z chwilą obniżenia kapitału zakładowego (art. 199 § 1 zd. 1 i § 7 K.s.h.).

Przeprowadzenie procedury umorzenia udziałów finansowanego środkami pochodzącymi z obniżenia kapitału zakładkowego nie stanowi podstawy do wystąpienia z wnioskiem o zwrot PCC. Sytuacje, w których podatek podlega zwrotowi, określa art. 11 ustawy o PCC (Dz. U. z 2015 r. poz. 626). Wśród okoliczności będących podstawą zwrotu jest m.in. przypadek, gdy podwyższenie kapitału spółki nie zostanie zarejestrowane lub zostanie zarejestrowane w wysokości niższej niż określona w uchwale. Regulacja ta dotyczy jedynie sytuacji związanej z procedurą podwyższenia kapitału zakładowego. Nie ma natomiast zastosowania w razie gdy spółka przeprowadza obniżenie kapitału zakładowego. Poza przypadkami wymienionymi w art. 11 nie jest dopuszczalne konstruowanie innych przyczyn zwrotu podatku (por. wyrok NSA z dnia 30 października 2009 r., sygn. akt II FSK 880/08).

Art. 11 ustawy o PCC z dniem 1 stycznia 2016 r. otrzyma nowe brzmienie na mocy art. 23 ustawy z dnia 25 czerwca 2015 r. o zmianie ustawy o samorządzie gminnym oraz niektórych innych ustaw - Dz. U. poz. 1045 (por. ramka). Zmiana stanu prawnego nie dotyczy sytuacji obniżenia kapitału zakładowego. Jeżeli zatem wspólnicy obniżą kapitał zakładowy i kapitał w tej niższej wysokości zostanie zarejestrowany w KRS, to nie ma i w dalszym ciągu nie będzie podstawy do zwrotu podatku zapłaconego wcześniej od umowy spółki, ewentualnie jej zmiany.

Więcej na temat zmian w ustawie o PCC napiszemy w jednym z najbliższym numerów GP.

Od 1 stycznia 2016 r. do art. 11 ust. 1 ustawy o PCC dodany będzie pkt 3a, a pkt 4 otrzyma nowe brzmienie. Będzie z nich wynikać, że PCC podlega zwrotowi, gdy:

3a) spółka nie została zarejestrowana w rejestrze przedsiębiorców lub wysokość kapitału zakładowego spółki kapitałowej została zarejestrowana w kwocie niższej niż określała umowa spółki - w części stanowiącej różnicę między podatkiem zapłaconym i podatkiem należnym;
4) podwyższenie kapitału zakładowego spółki nie zostanie zarejestrowane lub zostanie zarejestrowane w wysokości niższej niż określona w uchwale - w części stanowiącej różnicę między podatkiem zapłaconym i podatkiem należnym od podwyższenia kapitału zakładowego ujawnionego w rejestrze przedsiębiorców.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki kapitałowe:

Promocje w prenumeracie na 2017 rok - www.sklep.gofin.pl
DARMOWE PROGRAMY