Do 28 lutego br. pracodawca powiadamia ZUS o zarobkach emerytów/rencistów uzyskanych w 2016 r.Do 28 lutego br. pracodawca przekazuje ubezpieczonym informacje o danych wykazanych w raportach przesłanych do ZUS za 2016 r.28 lutego 2017 r. (wtorek) mija ostateczny termin przekazania do US drogą elektroniczną oraz podatnikowi: PIT-11, PIT-8C, IFT-1R, PIT-40, PIT-R

Gazeta Podatkowa nr 46 (1191) z dnia 8.06.2015

Odpowiedzialność nowego wspólnika

Jestem wierzycielem spółki jawnej. Jest w niej trzech wspólników, z tym że jeden przystąpił niedawno. Czy od niego także mogę dochodzić spłaty zadłużenia spółki?

Odpowiedzialność nowego wspólnika
rys. Odpowiedzialność nowego wspólnika

TAK, o ile egzekucja z majątku spółki okaże się bezskuteczna, ewentualnie gdy jest oczywiste, że egzekucja ta będzie bezskuteczna (art. 7781 K.p.c. - Dz. U. z 2014 r. poz. 101 ze zm.). Art. 32 K.s.h. stanowi, że osoba przystępująca do spółki jawnej odpowiada za zobowiązania spółki powstałe przed dniem jej przystąpienia. Jest to nieograniczona odpowiedzialność, solidarna z pozostałymi wspólnikami i spółką, przy uwzględnieniu reguł wynikających z art. 31 K.s.h. (art. 22 § 2 K.s.h.).

Sąd Okręgowy w Łodzi w wyroku z dnia 7 marca 2014 r., sygn. akt XIII Ga 474/13, podkreślił, że odpowiedzialność wspólnika przystępującego do spółki jest niezależna od tego, czy zgłoszono zmianę składu osobowego spółki do KRS (do czego spółka zobowiązana jest na podstawie art. 26 § 1 pkt 3 i § 2 K.s.h. w zw. z art. 38 pkt 4 lit. a ustawy o KRS). Dla powstania odpowiedzialności nowego wspólnika decydujący jest moment jego przystąpienia do spółki, tj. dokonania zmiany umowy spółki, jeżeli przystąpienie wspólnika odbywa się w trybie jej zmiany.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki osobowe:

Promocje w prenumeracie na 2017 rok - www.sklep.gofin.pl
DARMOWE PROGRAMY