Gazeta Podatkowa nr 82 (1123) z dnia 13.10.2014

Spółka jawna zakłada spółkę cywilną

Prowadzimy działalność w ramach spółki jawnej. Chcemy zrealizować inwestycję zakładając spółkę cywilną z innym podmiotem. Czy jest to możliwe? Czy fakt ten będzie ujawniany w KRS?

Spółka jawna może być wspólnikiem spółki cywilnej. W spółce tej, poza osobami fizycznymi, uczestniczyć mogą także osoby prawne oraz jednostki organizacyjne niebędące osobami prawnymi, którym ustawa przyznaje zdolność prawną. Kodeks spółek handlowych przyznaje spółce jawnej zdolność prawną (sądową) i zdolność do czynności prawnych (sądowych). Spółka ta może we własnym imieniu nabywać prawa, w tym własność nieruchomości i inne prawa rzeczowe, zaciągać zobowiązania, pozywać i być pozywana (art. 8 K.s.h.).

Gdy umowę spółki cywilnej będzie zawierać spółka jawna, wówczas to ona będzie jej członkiem, a nie jej wspólnicy. Spółka jawna przy umowie spółki cywilnej powinna być reprezentowana zgodnie z obowiązującym w niej sposobem reprezentacji.

Po zawarciu umowy spółki cywilnej spółka jawna powinna poinformować o tym fakcie sąd rejestrowy. W dziale 1 rejestru przedsiębiorców zamieszcza się bowiem m.in. wzmiankę o wykonywaniu działalności gospodarczej z innymi podmiotami na podstawie umowy spółki cywilnej. Wniosek należy sporządzić na druku KRS-Z1. Do wniosku musi być dołączony odpis umowy spółki cywilnej oraz dowód wpłaty (250 zł tytułem opłaty sądowej oraz 100 zł za ogłoszenie wpisu w MSiG). Umowa zostanie złożona do akt rejestrowych spółki jawnej. O jej zmianach trzeba będzie informować sąd rejestrowy składając do akt rejestrowych jej tekst jednolity.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki osobowe:

listopad 2017