Uwaga: Do 28 lutego br. pracodawca powiadamia ZUS o przychodach z pracy zarobkowej emerytów i rencistów w 2017 r.Uwaga: Do 28 lutego br. pracodawca przekazuje ubezpieczonym informacje zawarte w raportach złożonych do ZUS za 2017 r.28 lutego 2018 r. (środa) mija termin przekazania do US drogą elektroniczną oraz podatnikowi: PIT-11, PIT-8C, IFT-1R, PIT-RSpecjalne dyżury JPK_VAT dla mikroprzedsiębiorców (czytaj więcej)

Gazeta Podatkowa nr 64 (1105) z dnia 11.08.2014

Nowy komandytariusz w spółce

Niedługo będę przystępował do spółki komandytowej jako jej komandytariusz. Czy datą mojego przystąpienia do spółki będzie dzień zawarcia aneksu do umowy spółki, czy chwila wpisu do KRS?

Nowy komandytariusz w spółce
rys. Nowy komandytariusz w spółce

O nabyciu statusu komandytariusza decydować będzie chwila wprowadzenia zmian do umowy spółki komandytowej w tym zakresie. Zmiana umowy spółki komandytowej wymaga zachowania formy aktu notarialnego. Natomiast przepisy K.s.h. nie uzależniają skuteczności wprowadzenia modyfikacji w umowie spółki komandytowej od uzyskania wpisu do KRS. Oznacza to, że choć wpis nowego wspólnika jest obowiązkowy, to nie przesądza on o dacie nabycia statusu wspólnika.

Sąd Apelacyjny w Warszawie w wyroku z dnia 26 lutego 2014 r., sygn. akt III AUa 789/13, wskazał, że w świetle ugruntowanego stanowiska SN przystąpienie komandytariusza w formie aktu notarialnego do zarejestrowanej spółki, prowadzącej pozarolniczą działalność przesądza o nabyciu w dacie sporządzenia aktu notarialnego, w którym przystępuje on do spółki, statusu prawnego jej wspólnika. Od tego momentu komandytariusz uczestniczy w spółce komandytowej.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki osobowe:

DARMOWE PROGRAMY
Indeks Księgowań - Księgowanie od A do Z
GOFIN NEWS - mobilna aplikacja dla Księgowych!

luty 2018
IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII