31 stycznia 2017 r. upływa termin zawiadomienia urzędu skarbowego o dobrowolnym prowadzeniu ksiąg rachunkowych31 stycznia 2017 r. (wtorek) mija ostateczny termin złożenia do US zawiadomienia o wyborze metody bilansowej ustalania różnic kursowych31 stycznia 2017 r. (wtorek) mija ostateczny termin złożenia do US: PIT-28, PIT-16A, PIT-19A za 2016 r.31 stycznia 2017 r. (wtorek) mija ostateczny termin złożenia do US w wersji papierowej: PIT-11, PIT-8C, IFT-1R, PIT-40, PIT-R za 2016 r.31 stycznia 2017 r. (wtorek) mija ostateczny termin złożenia (w wersji papierowej lub elektronicznej) do US: PIT-4R, PIT-8AR za 2016 r.31 stycznia 2017 r. (wtorek) mija ostateczny termin złożenia do US: CIT-6R, CIT-6AR, CIT-9R, CIT-10Z, CIT-11R za 2016 r.

Gazeta Podatkowa nr 64 (1105) z dnia 11.08.2014

Nowy komandytariusz w spółce

Niedługo będę przystępował do spółki komandytowej jako jej komandytariusz. Czy datą mojego przystąpienia do spółki będzie dzień zawarcia aneksu do umowy spółki, czy chwila wpisu do KRS?

Nowy komandytariusz w spółce
rys. Nowy komandytariusz w spółce

O nabyciu statusu komandytariusza decydować będzie chwila wprowadzenia zmian do umowy spółki komandytowej w tym zakresie. Zmiana umowy spółki komandytowej wymaga zachowania formy aktu notarialnego. Natomiast przepisy K.s.h. nie uzależniają skuteczności wprowadzenia modyfikacji w umowie spółki komandytowej od uzyskania wpisu do KRS. Oznacza to, że choć wpis nowego wspólnika jest obowiązkowy, to nie przesądza on o dacie nabycia statusu wspólnika.

Sąd Apelacyjny w Warszawie w wyroku z dnia 26 lutego 2014 r., sygn. akt III AUa 789/13, wskazał, że w świetle ugruntowanego stanowiska SN przystąpienie komandytariusza w formie aktu notarialnego do zarejestrowanej spółki, prowadzącej pozarolniczą działalność przesądza o nabyciu w dacie sporządzenia aktu notarialnego, w którym przystępuje on do spółki, statusu prawnego jej wspólnika. Od tego momentu komandytariusz uczestniczy w spółce komandytowej.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki osobowe:

Promocje w prenumeracie na 2017 rok - www.sklep.gofin.pl

styczeń 2017