Gazeta Podatkowa nr 67 (1629) z dnia 22.08.2019

Skuteczność zmiany nazwy spółki jawnej niezależna od wpisu do KRS

Jesteśmy wspólnikami spółki jawnej. Wkrótce wprowadzimy zmiany do umowy spółki w zakresie nazwy spółki. Zmiany te zgłosimy do KRS. Czy nową nazwą powinniśmy posługiwać się od daty wprowadzenia zmian do umowy spółki, czy należy poczekać na wpis do KRS?

Brzmienie firmy (nazwy) spółki jawnej wspólnicy ustalają w umowie spółki. Następnie podlega ona obowiązkowemu zgłoszeniu do rejestru przedsiębiorców (art. 26 § 1 i 2 K.s.h.). Przyjęcie nowej nazwy zawsze łączy się ze zmianą umowy spółki oraz rejestracją zmian w KRS.

Modyfikacja umowy spółki jawnej, w tym związana z przyjęciem nowej firmy (nazwy), dla swojej skuteczności nie wymaga ujawnienia w rejestrze. Oznacza to, że jest skuteczna od chwili powzięcia, a w rejestrze jedynie ujawnia się zaistniałe zmiany. Dlatego też spółka powinna posługiwać się nową firmą od chwili dokonania zmian w umowie spółki.

Z praktycznych względów spółka powinna zadbać o jak najszybsze ujawnienie zmodyfikowanej firmy w rejestrze przedsiębiorców. Uzyskując odpis (wydruk) z KRS po ujawnieniu w nim omawianej zmiany spółka będzie w stanie wykazać, że figuruje w KRS pod nową firmą. Przy tym okres oczekiwania na wpis zależy od tego, czy spółka złoży wniosek wolny od braków i od tego, jakie jest obciążenie pracą danego sądu rejestrowego.

Brak ujawnienia nowej firmy w KRS może powodować niechęć np. kontrahentów w posługiwaniu się zmodyfikowaną nazwą spółki. Mimo to wspólnicy muszą pamiętać o tym, że wpis w KRS ma jedynie charakter ujawniający, a nie prawotwórczy i ich obowiązkiem jest posługiwanie się nową nazwą od chwili wprowadzenia zmian do umowy spółki. Wspólnicy mogą rozważyć ewentualność, aby przez jakiś czas posługiwać się zmienioną nazwą i w nawiasie dotychczasową. Przy tym jest to tylko ewentualność. Wymóg taki w omawianych okolicznościach nie wynika z przepisów.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki osobowe:

wrzesień 2019