Gazeta Podatkowa nr 26 (1588) z dnia 1.04.2019

Zasady wnoszenia wkładów do spółki cywilnej

Prowadzę z żoną spółkę cywilną. Chcemy do spółki przyjąć syna. Jakie są aktualnie zasady wnoszenia wkładów do spółki? Jaka jest minimalna wysokość wkładu, jaki wspólnik musi wnieść do spółki?

Przez umowę spółki cywilnej wspólnicy zobowiązują się dążyć do osiągnięcia wspólnego celu gospodarczego przez działanie w sposób oznaczony, w szczególności przez wniesienie wkładów. Stanowi tak art. 860 § 1 Kodeksu cywilnego. Z regulacji tej wynika, że wniesienie wkładu jest jednym (głównym) ze sposobów dążenia do osiągnięcia wspólnego celu. Wkład wspólnika może polegać na wniesieniu do spółki własności lub innych praw albo na świadczeniu usług (art. 861 § 1 K.c.). Przepisy nie wskazują minimalnej wysokości wkładu, jaki ma wnieść wspólnik. Wartość wnoszonych wkładów można wskazać w umowie spółki. W przeciwnym razie domniemywa się, że wkłady wspólników mają jednakową wartość (art. 861 § 2 K.c.).

Rzeczy (ruchome, nieruchomości) mogą być wniesione do spółki na własność albo tylko do używania. W pierwszym przypadku do wykonania zobowiązania, do odpowiedzialności z tytułu rękojmi oraz do niebezpieczeństwa utraty lub uszkodzenia rzeczy stosuje się odpowiednio przepisy o sprzedaży. Jeżeli rzeczy mają być wniesione tylko do używania, stosuje się odpowiednio w tym zakresie przepisy o najmie. Wynika tak z art. 862 K.c. W świetle tej regulacji tylko wkłady wniesione na własność wchodzą w skład wspólnego majątku wspólników.

W myśl art. 861 § 1 K.c. wkład wspólnika może polegać także na świadczeniu usług. Nie wszystkie usługi mogą być przedmiotem wkładu. Pamiętać bowiem należy, że nie mogą być to czynności dotyczące prowadzenia spraw i reprezentacji spółki. Te ciążą bowiem na każdym wspólniku stosownie do treści art. 865 K.c. W razie wystąpienia ze spółki czy jej rozwiązania wartość tego wkładu nie ulega zwrotowi, chyba że wspólnicy postanowią inaczej (zob. art. 871 § 1 zd. 2art. 875 K.c.).

www.KodeksSpolek.pl - Spółki osobowe:

grudzień 2019