Gazeta Podatkowa nr 101 (1558) z dnia 17.12.2018

Wykreślenie spółki komandytowej z KRS bez formalnej likwidacji

Nasza spółka komandytowa wygasza działalność gospodarczą. Chcemy doprowadzić do jej wykreślenia z KRS bez przeprowadzania formalnej likwidacji. Ewentualne sprawy związane z dotychczasowym funkcjonowaniem spółki będzie kontynuowała spółka z o.o., tj. komplementariusz. Natomiast komandytariusze otrzymają określoną sumę pieniężną. Czy spółka komandytowa musi spełnić jakieś szczególne warunki, aby korzystać z tego trybu rozwiązania spółki?

NIE. Spółka komandytowa może być wykreślona z KRS bez przeprowadzenia formalnego postępowania likwidacyjnego. Podstawą rozwiązania spółki może być m.in. wola uczestników spółki wyrażona w jednomyślnej uchwale. Uchwała taka stanowi powód rozwiązania spółki. Wówczas należy przeprowadzić likwidację, chyba że wspólnicy uzgodnili inny sposób zakończenia działalności spółki. Zasady te wynikają z art. 58 pkt 2art. 67 K.s.h. Są to regulacje dotyczące spółki jawnej, jednak na mocy art. 103 K.s.h. stosuje się je odpowiednio do spółki komandytowej. Odpowiednie stosowanie przepisów wymaga uwzględnienia specyfiki tej spółki i może oznaczać ich zastosowanie wprost, z modyfikacjami, ewentualnie brak zastosowania. Co istotne, Sąd Najwyższy w postanowieniu z dnia 5 maja 2016 r., sygn. akt II CSK 573/15, potwierdził, że wspólnicy spółki komandytowej mogą zdecydować, czy w razie zaistnienia przyczyny rozwiązania spółki wdrożyć postępowanie likwidacyjne, które zabezpiecza interesy wierzycieli, czy też zdecydować o innym sposobie zakończenia działalności spółki komandytowej (art. 67 K.s.h.). SN uznał, że przepisów art. 82 i 83 K.s.h. (tj. regulacji dotyczących ochrony praw wierzycieli spółki w postępowaniu likwidacyjnym) w związku z art. 67 § 1 i art. 103 K.s.h. nie stosuje się do rozwiązywania spółki komandytowej bez przeprowadzenia postępowania likwidacyjnego.

Uzgodnienie dotyczące innego niż likwidacja sposobu zakończenia działalności spółki może mieć miejsce w uchwale o rozwiązaniu spółki bądź w odrębnym porozumieniu. Zanim jednak do tego dojdzie, należy sprawdzić treść umowy spółki pod kątem tego, czy zawiera postanowienia dotyczące zakończenia działalności spółki. W razie potrzeby (np. gdy przewiduje, że w przypadku zaistnienia przyczyny rozwiązania spółki przeprowadza się likwidację) trzeba wprowadzić najpierw do niej stosowne zmiany. Wspólnicy muszą określić, w jaki sposób zostanie zastąpiona procedura likwidacji. W szczególności, jeżeli spółka jest dłużnikiem, nie powinno dojść do zakończenia jej działalności bez wskazania, w jaki sposób jej długi mają być zaspokojone. Porozumienie wspólników w zakresie m.in. czynności związanych z przeniesieniem własności majątku spółki na wspólnika lub inną osobę wymaga zachowania przewidzianych przez prawo cywilne wymogów co do formy tych czynności.

Po zakończeniu spraw spółki na wspólnikach ciąży obowiązek złożenia wniosku o jej wykreślenie z KRS. Rozwiązanie spółki komandytowej następuje z chwilą wykreślenia jej z rejestru (zob. art. 84 K.s.h.).

Przepisy ustawy o pdof odnoszące się do likwidacji działalności gospodarczej należy interpretować w związku z przepisami K.s.h. odnoszącymi się do rozwiązania spółki, a nie do procesu jej likwidacji. Zatem, w przypadku rozwiązania spółki osobowej - zarówno w sytuacji przeprowadzenia likwidacji, jak i bez przeprowadzania procesu likwidacji - na gruncie ustawy o pdof rozpoznać należy zdarzenie likwidacji działalności gospodarczej. Dlatego też zarówno likwidacja, jak i rozwiązanie spółki osobowej, na gruncie ustawy o pdof wywołują te same konsekwencje podatkowe.

Z interpretacji indywidualnej Dyrektora KIS z dnia 9 listopada 2018 r., nr 0115-KDIT3.4011.419.2018.1.MPŁ*

* Interpretacja dotyczy skutków podatkowych otrzymania kwot pieniężnych w wyniku zakończenia działalności spółki.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki osobowe:

luty 2019
IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII