Gazeta Podatkowa nr 55 (1512) z dnia 9.07.2018

Wymogi zmiany umowy spółki komandytowej

Umowa spółki komandytowej, której jestem komandytariuszem, była zawarta w formie aktu notarialnego. Chciałbym otrzymać większy udział w zysku spółki. Czy konieczne jest wprowadzenie zmian do umowy spółki za zgodą wszystkich wspólników?

Zmiana udziału w zysku komandytariusza wymaga wprowadzenia zmian do umowy spółki (zob. art. 123 K.s.h.). Z art. 9 K.s.h. wynika, że do tego konieczna jest zgoda wszystkich wspólników, chyba że umowa stanowi inaczej.

W przypadku umowy spółki komandytowej zawartej w oparciu o wzorzec umowy, tj. w trybie S24, zasady postępowania wspólników w celu zmiany umowy spółki określają przepisy K.s.h. W tym trybie wspólnicy muszą korzystać ze wzorca uchwały zmieniającej umowę spółki komandytowej (art. 1061 § 4 K.s.h.).

Natomiast zmiana umowy spółki sporządzonej w formie aktu notarialnego wymaga zachowania tej szczególnej formy (art. 77 K.c.). Część prawników jest zdania, że modyfikacja umowy spółki osobowej wymaga zawarcia umowy zmieniającej. Postępowanie takie stanowi regułę w prawie cywilnym. Wyjątek od niej przewidują art. 255art. 430 K.s.h. dotyczące wprowadzania zmian do treści umowy spółki kapitałowej.

Sąd Okręgowy w Łodzi w postanowieniu z dnia 13 kwietnia 2018 r., sygn. akt XIII Ga 1393/17 potwierdził, że zmiana umowy spółki w odniesieniu do spółek osobowych nie może nastąpić w trybie przewidzianym dla spółek kapitałowych. Uznał natomiast, że zmiana umowy spółki powinna zostać przeprowadzona w trybie właściwym dla podejmowania decyzji przez wspólników po powstaniu spółki. W ramach istniejącej spółki osobowej wspólnicy podejmują istotne decyzje poprzez uchwały. Tym samym wobec braku precyzyjnych regulacji ustawowych w tym zakresie SO w Łodzi przyjął, że właściwym sposobem zmiany umowy spółki jest podjęcie uchwały przez jej wspólników.

Sam tytuł dokumentu dotyczącego zmiany treści umowy spółki komandytowej (uchwała wspólników/aneks do umowy spółki) nie ma znaczenia rozstrzygającego dla skuteczności modyfikacji umowy spółki. Ważne jest, aby dokonując zmiany umowy spółki komandytowej Czytelnika zachowana została forma aktu notarialnego (a nie uchwały zaprotokołowanej przez notariusza) i aby swoje oświadczenia woli złożyli wszyscy wspólnicy ewentualnie ci, których zgoda jest wymagana zgodnie z art. 9 K.s.h.

Zmiana umowy spółki wymaga zgłoszenia tego faktu do KRS (ewentualnie innych danych związanych ze zmianą umowy). Do wniosku należy załączyć tekst jednolity umowy spółki, który może być sporządzony w zwykłej formie pisemnej.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki osobowe:

grudzień 2018