Gazeta Podatkowa nr 51 (1301) z dnia 27.06.2016

Od kiedy skuteczne jest powiększenie grona wspólników spółki jawnej?

Wkrótce będziemy podpisywali aneks do umowy spółki jawnej, na mocy którego do spółki przystąpi kolejny wspólnik. Od jakiej daty należy traktować go jako uczestnika spółki: od daty aneksu do umowy spółki czy od daty dokonania wpisu w KRS? W jakim terminie spółka powinna zgłosić zmianę danych do KRS?

Powiększenie grona wspólników spółki jawnej może odbyć się w drodze zmiany postanowień umowy spółki. Konieczne jest tutaj porozumienie dotychczasowych wspólników i osoby przystępującej do spółki. Przyjęcie do spółki kolejnego uczestnika wymaga określenia jego praw i obowiązków w spółce, ewentualnie nowego rozkładu sił w związku z modyfikacją grona członków spółki. Nowy wspólnik przystępując do spółki powinien wnieść wkład (art. 3art. 25 pkt 2 K.s.h.).

Modyfikacja składu wspólników spółki jawnej wiąże się z koniecznością zgłoszenia zmian sądowi rejestrowemu. Obowiązek uzyskania wpisu do KRS w zakresie danych nowego wspólnika wynika zarówno z art. 26 § 1 pkt 3 i § 2 K.s.h., jak i art. 38 pkt 4 lit. a) oraz art. 47 ust. 1 ustawy o KRS (Dz. U. z 2016 r. poz. 687). Wpis do KRS, choć jest obowiązkowy, to nie decyduje o momencie nabycia statusu wspólnika przez osobę przystępującą. Wpis do KRS nowego wspólnika stanowi tzw. wpis ujawniający (deklaratywny, deklaratoryjny), informujący jedynie o okolicznościach już zaistniałych. Nie jest on natomiast wpisem kształtującym (prawotwórczym, konstytutywnym), w wyniku którego powstaje nowa sytuacja prawna. Jest to jednoznaczne z tym, że o dacie powiększenia składu członków spółki jawnej przesądza data wprowadzenia zmian do umowy spółki. Chodzi tu o datę zawarcia aneksu do niej, ewentualnie o datę wskazaną w aneksie.

350 zł - koszt zgłoszenia zmiany danych spółki do KRS na podstawie wniosku składanego w formie papierowej.

W myśl art. 22 ustawy o KRS, wniosek o wpis do KRS powinien być złożony nie później niż w terminie 7 dni od dnia zdarzenia uzasadniającego dokonanie wpisu, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Brak jest takiego szczególnego przepisu, który by określał w sposób szczególny datę zgłoszenia danych nowego wspólnika. Dlatego też termin 7 dni na zgłoszenie danych do KRS należy liczyć od dnia następującego po przystąpieniu wspólnika do spółki.

"Wnioskodawczyni jako nowy wspólnik spółki jawnej ustalając podstawę opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych powinna rozpoznawać przychody i koszty podatkowe wynikające z działalności tej spółki, ustalając tym samym dochód do opodatkowania, proporcjonalnie do posiadanego - na moment uzyskania przychodów i poniesienia kosztów - udziału w zysku spółki, uwzględniając dzień przystąpienia do spółki.

Momentem, od którego należy rozpoznawać wskazane we wniosku przychody i koszty podatkowe nie jest, jak twierdzi Wnioskodawczyni, dzień wpisu zmian składu osobowego spółki jawnej do KRS, lecz moment, w którym Wnioskodawczyni przystąpiła do spółki jawnej, tj. dzień 6 listopada 2015 r.".

Interpretacja indywidualna Dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach z dnia 26 kwietnia 2016 r., nr IBPB-1-1/4511-119/16/EN

www.KodeksSpolek.pl - Spółki osobowe:

Indeks Księgowań - Księgowanie od A do Z
GOFIN NEWS - mobilna aplikacja dla Księgowych!

październik 2018