Gazeta Podatkowa nr 1 (1251) z dnia 4.01.2016

Zawieszenie działalności spółki komandytowej

Prowadzimy działalność w ramach spółki komandytowej. Chcemy zawiesić wykonywanie działalności na jakiś czas. Kto ma podjąć decyzję o zawieszeniu? Jak zgłosić zawieszenie do KRS?

Spółka komandytowa jako przedsiębiorca ma możliwość zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej, o ile nie zatrudnia pracowników.

Zawieszenie w przypadku spółki komandytowej może trwać od 30 dni (ewentualnie liczby dni miesiąca lutego danego roku) do 24 miesięcy.

Decyzja w kwestii zawieszenia w braku odmiennej regulacji umowy spółki stanowi sprawę przekraczającą zakres zwykłych czynności spółki. Dlatego też na zawieszenie działalności spółki komandytowej muszą się zgodzić wszyscy komplementariusze i komandytariusze, o ile umowa spółki nie stanowi inaczej (art. 121art. 34 w zw. z art. 103 K.s.h.).

Zawieszenie wymaga złożenia wniosku do KRS (druk KRS-Z62) wraz z uchwałą wspólników w sprawie zawieszenia i oświadczeniem spółki o niezatrudnianiu pracowników. Oświadczenie to musi być podpisane zgodnie z obowiązującym w spółce sposobem reprezentacji. Wniosek ten jest wolny od opłat.

W związku z samym faktem zawieszenia działalności spółki nie ma potrzeby składania do urzędu skarbowego druku NIP-8. Informacje dotyczące zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej przez spółkę trafią do urzędów z KRS jako tzw. dane podstawowe. Konieczność złożenia NIP-8 dotyczyć może obowiązku wskazania daty wyrejestrowania z ubezpieczenia ostatniej osoby, za którą spółka jako płatnik ma obowiązek składania dokumentów ubezpieczeniowych (por. pkt 82 druku NIP-8).

Wspólnicy - osoby fizyczne muszą pamiętać jeszcze o złożeniu za siebie stosownych dokumentów do ZUS.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki osobowe:

grudzień 2018