Gazeta Podatkowa nr 70 (1424) z dnia 31.08.2017

Pełnomocnik do podpisywania e-deklaracji w spółce jawnej

Wspólnicy spółki jawnej (osoby fizyczne) sami prowadzą podatkową księgę przychodów i rozchodów, obliczają podatki i sporządzają deklaracje. Deklaracje VAT chcieliby składać w formie elektronicznej, ale żaden z nich nie ma kwalifikowanego podpisu elektronicznego. Czy mogą upoważnić niezatrudnioną przez nich osobę, posiadającą kwalifikowany podpis elektroniczny, do podpisywania w ich imieniu deklaracji przesyłanych przez internet?

TAK. Deklaracje podatkowe składane drogą internetową przez jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej (np. spółkę jawną) muszą być podpisane kwalifikowanym podpisem elektronicznym przez uprawnioną osobę zgłoszoną na formularzu UPL-1.

Złożenie UPL-1 nie podlega opłacie skarbowej.

UPL-1 to formularz pełnomocnictwa do podpisywania deklaracji składanych za pomocą środków komunikacji elektronicznej. Spółka jawna musi go złożyć bez względu na to, kto ma podpisywać jej deklaracje podatkowe: wybrany wspólnik posiadający z mocy prawa umocowanie do podpisywania firmowych dokumentów, czy pełnomocnik. Pełnomocnikiem może być każda osoba fizyczna, która ma pełną zdolność do czynności prawnych, czyli pełnoletnia i nieubezwłasnowolniona. Osoba ta nie musi spełniać poza tym dodatkowych kryteriów podmiotowych, np. być zatrudniona u mocodawcy. Wynika to z art. 138b § 1 w zw. z art. 80a § 4 Ordynacji podatkowej. Osoba, która ma być pełnomocnikiem do podpisywania e-deklaracji, musi posiadać kwalifikowany podpis elektroniczny.

UPL-1 można przekazać w formie: papierowej (naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu w sprawach ewidencji podatników i płatników) lub elektronicznej przez ePUAP (Szefowi Krajowej Administracji Skarbowej). Stanowi ono podstawę wprowadzenia danych zgłaszanej osoby do systemu e-Deklaracje. Dzięki temu jest ona automatycznie rozpoznawana jako uprawniona do podpisywania w imieniu podatnika (płatnika) dokumentów przesyłanych przez internet. Dokument podpisany przez "niezarejestrowaną" osobę nie zostanie przyjęty przez system (będzie negatywnie zweryfikowany). Pełnomocnictwo może być udzielone na określony czas lub bezterminowo. W okresie jego obowiązywania uprawnia wskazaną osobę do podpisywania w imieniu mocodawcy wszystkich deklaracji, zeznań czy informacji przekazywanych do różnych organów podatkowych za pośrednictwem systemu e-Deklaracje.

Zawiadomienie informujące o odwołaniu pełnomocnictwa składa się na druku OPL-1.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki osobowe:

grudzień 2018