Gazeta Podatkowa nr 12 (1366) z dnia 9.02.2017

Członek zarządu spółki partnerskiej i odpowiedzialność za długi

W spółce partnerskiej funkcjonuje zarząd. Czy jego członkowie mogą odpowiadać za długi spółki na zasadach podobnych do obowiązujących członków zarządu spółki z o.o.?

Umowa spółki partnerskiej może przewidywać, że prowadzenie spraw i reprezentowanie spółki powierza się zarządowi. W takim przypadku partnerzy, którzy nie wchodzą w skład zarządu, nie mogą reprezentować spółki. Nie stosuje się bowiem wówczas art. 96 K.s.h.

Funkcjonowanie zarządu w spółce partnerskiej zostało ukształtowane na podobieństwo zasad odnoszących się do tego organu funkcjonującego w spółce z o.o. Dotyczy to również zasad ponoszenia odpowiedzialności przez członków zarządu. Art. 97 Kodeksu spółek handlowych przewiduje, że do członków zarządu spółki partnerskiej odpowiednio stosuje się m.in. art. 293-300 K.s.h. Przepisy te regulują kwestie związane z odpowiedzialnością członków zarządów spółek z o.o. Takie odesłanie obejmuje więc również art. 299 K.s.h., który przewiduje możliwość pociągnięcia członków zarządu spółki z o.o. do odpowiedzialności za zobowiązania spółki.

W literaturze przeważa pogląd, że odpowiednie stosowanie art. 299 K.s.h. z mocy art. 97 K.s.h. oznacza, że członkowie zarządu mogą odpowiadać za zobowiązania spółki. Odpowiedzialność ta ma się aktualizować w razie niewypłacalności spółki partnerskiej, a możliwość zaspokojenia roszczeń z majątku wspólników nie stoi na przeszkodzie do wytaczania powództwa o zapłatę przeciwko członkom zarządu. Z drugiej strony jednak podnosi się argumenty przeciwko stosowaniu art. 299 K.s.h. do członków zarządu spółki partnerskiej. Chodzi tu przede wszystkim o wyjątkowość tej regulacji i surowość przewidzianej w niej sankcji, a także to, że wierzyciele spółki mogą poszukiwać zaspokojenia swoich należności nie tylko w majątku spółki, ale również w majątkach partnerów.

Natomiast członek zarządu spółki z o.o. nie może być pociągnięty do odpowiedzialności jako osoba trzecia za zaległości podatkowe i składkowe spółki. Art. 116 i 116a Ordynacji podatkowej (Dz.U. z 2016 r. poz. 201) odnoszą się do odpowiedzialności za zaległości członków zarządu spółek kapitałowych oraz członków organów zarządzających "innych osób prawnych". Spółka partnerska jest osobową spółką handlową i nie przysługuje jej status osoby prawnej. Ze względu na to nie mają do niej zastosowania powołane przepisy. Oznacza to, że w odróżnieniu od kapitałowych spółek handlowych sprawowanie mandatu członka zarządu w spółce partnerskiej nie wiąże się z ryzykiem spłacania z własnej kieszeni zaległości podatkowych i składkowych. Za nie odpowiadają partnerzy całym swoim majątkiem. Jest to odpowiedzialność solidarna ze spółką.

www.KodeksSpolek.pl - Spółki osobowe:

Indeks Księgowań - Księgowanie od A do Z
GOFIN NEWS - mobilna aplikacja dla Księgowych!

październik 2018