Gazeta Podatkowa nr 73 (1323) z dnia 12.09.2016

NIP dla spółki cywilnej

Dwie osoby fizyczne zamierzają zawiązać spółkę cywilną w celu prowadzenia restauracji. Osoby te mają już nadane NIP-y. Czy muszą uzyskać NIP dla spółki cywilnej?

NIP to identyfikator podatkowy. Podmioty niebędące osobami fizycznymi muszą go posiadać, jeżeli są podatnikami, płatnikami podatków lub płatnikami składek ZUS. Obowiązek ewidencyjny wynika z art. 2 ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz. U. z 2016 r. poz. 476).

Spółka cywilna to umowa. Wspólnicy, zawierając ją, zobowiązują się dążyć do osiągnięcia wspólnego celu gospodarczego przez działanie w oznaczony sposób, w szczególności przez wniesienie wkładów. Spółka cywilna nie posiada osobowości prawnej. Status przedsiębiorców mają wspólnicy. Spółka cywilna może jednak występować jako samodzielny podmiot - niezależny od wspólników - na gruncie rozliczeń podatkowych, np. może być podatnikiem VAT. Taka spółka cywilna musi mieć swój NIP.

Zgłoszenie identyfikacyjne spółki cywilnej potrzebne do uzyskania NIP należy sporządzić na formularzu NIP-2. Składa się je w urzędzie skarbowym. NIP-2 można przekazać w formie papierowej lub elektronicznej. Zgłoszenie przesyłane przez internet musi być podpisane przez uprawnioną osobę (zgłoszoną na UPL-1) bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu. Potwierdzenie nadania NIP jest wydawane niezwłocznie, nie później niż w terminie 3 dni od dnia wpływu do urzędu skarbowego poprawnego zgłoszenia identyfikacyjnego.

Druk NIP-2 dostępny jest w serwisie www.druki.gofin.pl, w dziale Zgłoszenia identyfikacyjne (NIP).

www.KodeksSpolek.pl - Spółki osobowe:

listopad 2017